Raziskave so pokazale, da je nizka stopnja psihološke stiske predstavljala 16-odstotno tveganje smrti, medtem ko je visoka stopnja stiske tveganost smrti povečala na 67 odstotkov. V primeru majhne stopnje depresije lahko ljudje umrejo prej. Ne samo zaradi v povprečju povečanega uživanja alkohola, cigaret in drugih substanc, ampak zaradi neposredne povezave pri okrevanju različnih obolenj – največkrat srčnih.

Težav v veliko primerih sploh ne diagnosticirajo

Študija Welcome Trust-funded je obravnavala podatke zadnjih desetih let in jih primerjala z zapisniki o smrti. Prišli so do rezultatov, da je bil med ljudmi z blažjimi oblikami vsak četrti resen primer za obravnavo. Večinoma jim duševnih težav sploh niso diagnosticirali.

Po podatkih znanstvenikov je to največja opravljena študija, ki je pokazala neposredno povezavo med psihološkimi težavami in smrtjo. Vodja projekta dr. Tom Russ je povedal: "Ker je stopnja tveganosti smrti tudi pri nizkih psiholoških obolenjih visoka, bi morali raziskati, če bi zdravljenje teh težav tudi vplivalo na stopnjo in hitrost smrti.“

Psihološka obolenja bi bilo treba jemati resneje

Vsi sodelujoči znanstveniki se strinjajo, da bi morali resneje jemati psihološka obolenja in pomagati pacientom v zgodnjih fazah. Študija je sicer usmerjena v ljudi, ki so imeli blažje oblike obolenj. "Bolniki s hujšimi psihološkimi obolenji kot sta bipolarnost in shizofrenija pa v povprečju umrejo 20 let pred ostalimi. Ker zdravstveni profesionalci ne posvečajo veliko pozornost tem obolenjem, ljudje dnevno umirajo,“ je povedal Paul Jenkins, direktor dobrodelne organizacije Premisli.