Brez prepolovitve proračunskega primanjkljaja bi zgrmeli v prepad

Virant za uspeh te vlade in koalicije šteje, da so prepolovili proračunski primanjkljaj. "To je bila izjemno pomembna poteza. Brez te poteze bi zgrmeli v prepad," je prepričan.

Ob vprašanju, ali bo vlada zdržala skupaj vsaj do prve obletnice obstoja, pravi, da je optimist in v to verjame. "Politična kriza, turbulence, predčasne volitve in podobne stvari niso nekaj, kar bi si Slovenija želela in potrebovala," je dejal. Predvsem pa verjame, da "moramo v teh težkih časih sodelovati vsi ne glede na politično barvo". Če pa bi šla ta koalicija narazen, bi bila tehnična vlada najboljša rešitev, meni.

Pričakovali so, da bo Janša dano priložnost izkoristil

Ob tem, da se je njegova stranka odločila za Janeza Janšo in ne za Zorana Jankovića, pravi, da mu ni žal za takšno odločitev. Odločitev sicer ni bila lahka, saj je bil Janković relativni zmagovalec volitev, vendar so morali kot jeziček na tehtnici med dvema možnima variantama izbrati boljšo, "ali če že hočete, manj slabo", je pojasnil.

Pričakovali pa so, da bo Janša priložnost, ki mu je bila dana, izkoristil, pravi. "Pričakovali smo, da bodo do izraza prišle predvsem njegove kvalitete in pozitivne plati. To je še vedno mogoče, če se bodo ideološke teme spravile v predal," je prepričan.

Kaj bi se zgodilo, če bi izbrali Jankovića?

"Zaradi odpiranja ideologije sem gotovo razočaran," pravi Virant. Vendar se sprašuje, "kaj bi se zgodilo, če bi izbrali Jankovića". "Skoraj prepričan sem, da ne bi znižali proračunskega primanjkljaja, da bi se država še dodatno zadolževala, da bi bila ekonomska politika zgrešena, da o 'trgovskem' načinu delovanja ne govorim," je dejal.

Virant na vprašanje, zakaj na zadnji parlamentarni seji za člana Agencije za upravljanje kapitalskih naložb ni bil potrjen Vitoslav Türk, odgovarja, da so tri koalicijske stranke presodile, da ni primeren kandidat.

Peter Ješovnik, ki je bil potrjen, ni najboljša rešitev, vendar je bilo težko najti nekoga za nekaj mesecev, AUKN pa brez uprave ne more delovati, je poudaril. Ješovnik je po njegovih besedah začasna rešitev. Ključen bo nadzorni svet nastajajočega holdinga. To bo ključno politično vprašanje prihajajoče jeseni, je opozoril.

Po Virantovem mnenju danes mehanizem strokovne filtracije kandidatov za nadzorne svete ne deluje in "po tej plati je treba z zakonom o holdingu pohiteti". Ključno je, da se v nadzorni svet holdinga postavi devet izjemno kompetentnih, zanesljivih, verodostojnih oseb, ki ne bodo imele takšne prtljage, kot jo ima domnevno Ješovnik, je dejal.