Zgoraj naštete hitroprehranske verige skušajo namreč ravno z igračami pritegniti vse bolj debele otroke, pa čeprav je zakon o prepovedi začel veljati že 7. junija. "Zavedajo se, da ta hrana škodi zdravju otrok, vedo tudi, da obstaja zakon glede tega. Poslužujejo se prevarantskih in zlonamernih sredstev,“ je za AP pojasnil senator Giudo Girardi, ki je v sredo na ministrstvo za zdravje vložil uradno pritožbo.

Pritožba se nanaša tudi na proizvajalce kosmičev, lizik in drugih proizvodov, ki otroke privabljajo z igračami, barvicami ali nalepkami, kakor tudi na trgovine, ki to hrano prodajajo. Če bi se izkazalo, da so ta podjetja res kršila zakon, bi morda morala vso takšno hrano umakniti iz ponudbe ali pa bi jim grozila visoka denarna kazen.

Girardi je zakon napisal, ker je skoraj četrtina šestletnih Čilencev predebelih. "Ta podjetja so grozila, da če bo zakon sprejet, bo zmanjkalo denarja za otroške fundacije, za bolne, športnike in še koga, a nam je sčasoma uspelo pridobiti zaveznike v civilni družbi, kakor tudi med znanstveniki, ki so te lobiste porazili,“ je dodal senator.

Center za znanost in javni interes v Washingtonu je leta 2010 proti McDonald'su vložil tožbo zaradi uporabe igrač za promocijo svoje hrane, a so tožbo kasneje ovrgli. V San Franciscu pa so lani v restavracijah s hitro prehrano prepovedali dodajanje igrač menijem, polnih soli, maščobe in sladkorja. V McDonald'su so se tudi takrat znašli – za igrače so začeli računati simbolično vsoto. Podobno so storili tudi v New Yorku.