Z banko iščejo rešitve

Zato se je tudi gradnja vrtca nedavno povsem ustavila, gradbišče pa ta čas sameva, saj na njem ni niti delavcev niti strojev. Da so se znašli v težavah, priznava tudi prevaljski župan Matic Tasič, ki pa je kljub vsemu optimist in se nadeja, da se bodo dela kmalu znova nadaljevala in tudi končala. "Imamo težave, ki pa po moji oceni niso take narave, da jih ne bi kmalu rešili. Ta trenutek še ugotavljamo, kakšno je dejansko stanje, a dejstvo je, da je približno 75 odstotkov del narejenih," pravi Tasič. Kot še dodaja, imajo pravzaprav srečo, da imajo pogodbo z Unicredit banko, po kateri bo občina začela odplačevati vrtec šele, ko bo ta že zgrajen in bo imel tudi uporabno dovoljenje. "Ta trenutek ugotavljamo, koliko je še treba narediti, koliko denarja je na voljo in koliko ga bomo še morali najti," pojasnjuje Tasič, ki skupaj z banko išče mogoče rešitve.

Tasič pričakuje, da bo gradnja sicer zamujala, a ne več kot za kakšen mesec ali dva. Sicer pa bo v novem centralnem vrtcu 13 oddelkov, v katerih bo prostora za 300 otrok. Vsa investicija, tako gradnja vrtca in obnova igrišč, je skupaj vredna dobrega 3,5 milijona evrov, kar 73 odstotkov vsega denarja pa naj bi zagotovila Unicredit banka. "Triindvajset odstotkov bi moral po pogodbi zagotoviti CMC, ki pa ni zagotovil praktično nič, zato zdaj nastalo situacijo pač rešujemo, kakor vemo in znamo. Prehitro je reči kar koli, a sem prepričan, da bomo optimalne rešitve našli še ta mesec in dela tudi nadaljevali," še pravi Tasič.

Kaznovani, ker so poskrbeli za vse otroke

Se jim pa na Prevaljah, tako Tasič, ne mudi, saj bodo za vse predšolske otroke, ki so vpisani v vrtce, jeseni prostor zagotovo našli. Je pa res, da sta vrtca Pod gonjami in v Zgornjem kraju, povsem dotrajana in tudi energijsko potratna. "Vrtec Pod gonjami je bil zgrajen leta 1980, tisti v Zgornjem kraju je star 130 let. Zaradi povečanega vpisa v zadnjih letih pa smo dva oddelka uredili tudi v šoli. A smo bili ravno zaradi tega močno prikrajšani in od države nismo dobili niti evra. Namreč, občine, povečini mestne, kot je ljubljanska, ki prostora niso zagotovile vsem in so otroke odklanjale, so na razpisu prejele več točk kot mi na periferiji, ki smo za to, da bi lahko sprejeli vse otroke, naredili prav vse. Usposobili smo ljudi, opremili oddelke in imeli zaradi tega tudi velike stroške," na anomalije opozarja Tasič.