Deveta edicija Metalcampa bo ob čudoviti kulisi narave znova poskrbela, da bodo na račun prišli ljubitelji raznolikih "težkih" zvokov, saj bodo množice lahko poskakovale ob black, death, modern, thrash ali gothic metalu ter še marsikateri drugi struji tega žanra. Korn, Machine Head, Amon Amarth, Sabaton, At The Gates, Hatebreed, Paradise Lost, Testament, Edguy je tako le nekaj imen skupin, ki bodo prisotne skušale popeljati v sfero divjega in glasnega. Na dveh odrih se bo skupno zvrstilo skoraj devetdeset bendov iz Finske, Švedske, Norveške, ZDA, Nemčije, Kanade in še iz marsikje.

Mercedes med organizatorji

Metalcamp je svoj pohod začel leta 2004 s skromnim dvodnevnim programom, a je že naslednje leto na kup zbral nekaj najboljših in najdražjih zvezdniških zasedb. Z vse bolj množičnim obiskom pa se je raztegovalo tudi število festivalskih dni, zaradi česar je s celotedenskim dogajanjem Metalcamp že nekaj let najdaljši tovrsten evropski festival, ki ga mnogi obiskovalci enačijo s konceptom počitnic. Tokrat so bili zato organizatorji pripravljeni postaviti tudi kamp za družine s privatnim otroškim vrtcem, a se zaradi premajhnega števila prijav niso podali v to smer.

Sicer pa, kot se rad pohvali organizator Roman Fileš, je ekipa, ki podpira vogale Metalcampa, Mercedes med organizatorji, saj ogromno dela na tem, da imajo obiskovalci vseskozi čiste sanitarije, vročo vodo, ves čas svežo hrano ter da za festivalom ne ostajajo sledi v obliki smeti. Obiskovalci namreč ob prihodu plačajo desetaka za dve smetarski vrečki in če ju do konca obiska napolnijo s smetmi, se jim denar povrne. Ker metalske zasedbe veliko stavijo na odrski šov, ki vključuje od striptizet do pirotehničnih sredstev, pa je tudi ugoditev vsem nastopajočim s tehničnega vidika precejšen zalogaj.

Fileš razkrije sistem nabiranja bendov, ki pa je preprost: poiskati zasedbe, ki zastopajo različne zvrsti metala, povabiti tiste, ki so v zadnjem času ponudili kaj novega, pomemben faktor pa je seveda tudi njihova dostopnost. Sogovornik priznava še, da si brez tujega občinstva - domačih obiskovalcev naj bi bilo le okrog trideset odstotkov - ne bi mogli privoščiti tako ekskluzivnih "hrupnežev". In v čem je po njegovem skrivnost, da se je Tolmin zarisal na svetovni zemljevid? "Največ je zagotovo pripomogla izvrstna promocija, saj festival oglašujemo tudi na tako oddaljenih lokacijah, kot sta Južna Amerika in Avstralija." Poleg tega pa se zaradi tranzicijske pozicije Slovenije veliko popotnikov tu ustavi mimogrede med prečkanjem Evrope.

Prekrasno okolje, nerazumevajoče oblasti

Kljub vsemu pa se tudi organizatorji tako uspešnega festivala spopadajo s težavami, saj jim sive metalske lase povzroča nepretirano gostoljubje lokalnih oblasti. Fileš sicer poudarja, da si festival želi ostati na tem istem teritoriju, saj ponuja prekrasen ambient in izjemno razumevajoče lokalne prebivalce, vendar vsako leto znova naleti na trmastega lastnika propadajočega hotela, ki stoji na eni izmed zasebnih parcel, in neprijazne javne službe. "Vedno samo zaračunavajo, skoraj ničesar pa ne ponudijo v zameno," je kritičen sogovornik, ki doda, da je festival sam poskrbel za stvari, kot sta obnovitev cest ali napeljava elektrike, kljub temu pa so računi prihajali še preden je bila prižgana ena sama žarnica ali odvržena ena smet. "Zavedamo se sicer, da ni občina zadolžena, da bi urejala zasebna zemljišča, a bi lahko vsaj dala pobudo, da številni lastniki, organizatorji in občinarji stopimo skupaj."

"Namesto da bi nas v našem projektu, ki prinaša veliko koristi tudi turizmu, podpirali in z nami sodelovali, nas obravnavajo zgolj kot stranko." Organizator razočaran doda še: "V tujini mesta običajno živijo s takšnimi festivali, v Tolminu pa se to niti najmanj ne kaže." Če težave ne bodo odpravljene, imajo organizatorji tako že ogledanih nekaj alternativnih lokacij, saj bi zaradi množičnega navala tujih turistov v festivalskem času Metalcamp v marsikateri drugi občini sprejeli odprtih rok.