Medtem ko prepoznavni predsedniški kandidati izkoriščajo poletje za izkazovanje svoje "ljudskosti" s tekmovanjem v košnji trave, pa se v ozadju kot kaže pripravlja pravi val protikandidatov. Potem ko sta kandidaturo za predsednika republike napovedala ekološki graditelj Miro Žitko in brezdomka Fani Eršte je sedaj vstop v predsedniško tekmo napovedal tudi znani "pojoči major" Ladislav Troha.

Troha se je svoje kampanje lotil z objavo dobre pol ure trajajočega videa na spletnem portalu youtube, v katerem med drugim pove, da se na način, ki ga uprizarja današnja politika napredovati ne da in da po dvajsetih letih od osamosvojitve lahko vsak vidi, da je nekaj hudo narobe. V pogovoru za Dnevnik.si pa nam je Troha povedal, da je na posnetek, v katerem predstavlja svoj program, prejel številne pozitivne odzive, zato tudi računa na pomoč podpornikov pri zbiranju za kandidaturo potrebnih podpisov. "Celo iz Švice se je oglasil gospod, ki se je tja preselil in je strokovnjak za marketing in verjamem, da bo njegova in pomoči ostalih dovolj." Zato pričakuje tudi nizke stroške kampanje, saj se ne namerava oglaševati z jumbo plakati, saj meni, da je "čas, da začnejo ljudje razmišljati o vsebini".

V svojem programu je Troha kritičen predvsem do "dediščine komunističnih in totalitarnih sistemov," ki se je nismo rešili. Troha zato predlaga popolno lustracijo, s katero bi med drugim zamenjali vse vodilne kadre v državni upravi. Zavzema se tudi za to, da na ta mesta ne bi mogli priti kadri, ki so bili člani zveze komunistov ali sodelavci nekdanje službe državne varnosti. Troha tudi trdi, da je trenutni sistem naravnan tako, da ščiti tiste, ki so se okoriščali s trgovino z orožjem in tajkunizacijo, zato v svojem programu predlaga povrnitev "ukradenega premoženja" in škode tistim, ki so bili neupravičeno oškodovani. Za to pa je po njegovem mnenju potrebna tudi aktivnost civilne družbe, ki bi jo spodbujal z javnimi pohvalami. Med drugim predlaga tudi pohvalo za javne uslužbence, ki bi prijavili primere korupcije in nepotizma ob denarni nagradi v višini petine tistega, kar bi proračun izgubil, če do prijave ne bi prišlo.

Na naše vprašanje, kako namerava ta program uresničiti glede na okleščenost pooblastil, ki jih ima predsednik republike, pa Troha odgovarja, da gre pri tem zgolj za krinko ki omogoča predsednikom, da ne naredijo tistega, kar bi bili dolžni. "Predsednik lahko skliče sestanek, predlaga ministrstvom, ali kaj podobnega. Nič ni prepovedano. Tudi sam sem imel primer, ko sem naletel na hude nepravilnosti v slovenski vojski in sem napisal tudi opozorilo tedanjemu predsedniku države, ki mi je odgovoril, da je to posredoval pristojnim, sam pa se do zadeve ni opredelil. Če bi sam kot predsednik dobil nekaj takega, bi o tem takoj obvestil javnost."

Zaradi po njegovem mnenju slabih praks obstoječih politikov, Troha treh najbolj odmevnih kandidatov tudi ne vidi kot svojo konkurenco, saj pravi, da so to politiki "od zibelke do sedaj, ki sedaj hodijo med ljudi, medtem ko sem jaz vsak dan med ljudmi." Poleg tega so razlike tudi v programih, saj "teh zadev, ki jih sam zagovarjam oni ne bodo nikoli, saj bi si s tem odžagali vejo na kateri sedijo."

Ladislav Troha je sicer širši javnosti postal znan leta 1998, ko je v medijih predstavil širok seznam nepravilnosti v Slovenski vojski. Kasneje je svoje prosteste nadaljeval pred državnim zborom s kitaro v roki in tako postal "pojoči major." Slednje je postal tudi naslov njegove knjige, v kateri se je poleg Slovenske vojske polotil tudi Janeza Janše in Antona Krkoviča. Leta 2001 je Troha izginil, tako da so ga našli šele po petih mesecih. Čeprav je sam zatrjeval, da so ga ugrabili, pa so se sčasoma pojavljali indici, da je ugrabitev "zrežiral" kar sam, tako da se je na koncu moral zagovarjati na sodišču zaradi domnevne krive ovadbe. Sodišče ga je na koncu oprostilo zaradi pomanjkanja dokazov. Je pa moral seči v žep, ko ga je zaradi navedb v intervjuju za časnik Večer odškodninsko tožil Janez Janša.