"Imam občutek, da letošnje poletje veliko ljudi sploh ne bo šlo na morje. Zdi se mi, da toliko kopalcev, kot jih je letos, ni bilo tu še nobeno poletje," nam je dejal Velenjčan Maks Vindišar, eden od številnih kopalcev, ki smo ga srečali ob Velenjskem jezeru. Redno prihajajo ob jezero tudi tri velenjske dijakinje, Klara, Špela in Taja, ki se po kopanju in osvežitvi še malce nastavijo sončnim žarkom. "Krasno je, čisto nič nam ne manjka, počutimo se skoraj tako, kot če bi bile kje ob slovenski obali. Predvsem pa je takšno preživljanje počitnic do naših žepov zelo prijazno in si lahko zato, ker tu ni vstopnine in je tudi blizu, privoščimo kakšen sladoled več," so povedala dekleta. Poleg kopalcev je te dni tako ob Velenjskem kot Škalskem jezeru mogoče srečati tudi veliko sprehajalcev, tekačev in kolesarjev.

Na jezeru ceneje, ker ni vstopnine

Velenjčani prav zaradi obeh omenjenih jezer zagotavljajo, da ne pogrešajo niti letnega bazena, ki ga velenjska mestna občina - verjetna edina v Sloveniji - nima. V Velenju imajo pokriti bazen, ki ga upravlja Športnorekreacijski zavod Rdeča dvorana Velenje. "Na bazenu skoraj vsak dan potekajo različni plavalni tečaji, ki jih organizira Plavalni klub Velenje, organizirano pa ga obiskujejo tudi otroci velenjskih osnovnih šol, šol iz Zgornje Savinjske doline in Koroške," so povedali na občini, kjer za zdaj o gradnji letnega, torej zunanjega bazena, niti ne razmišljajo.

"Letni bazen bi bil sicer dobrodošel, a tam bi morali plačati vstopnino, zato menim, da tudi če bi bil, bi večina raje šla na jezero," nam je dejal Blaž Cvetanovski, ki se s prijatelji prav tako redno osvežuje v Velenjskem jezeru.

Želijo si na seznam kopalnih voda

Prav zato pa si na občini prizadevajo, da bi Velenjčani v okolici obeh jezer imeli čim boljše pogoje za preživljanje prostega časa, zagotavljajo. "Pred kratkim smo postali tudi lastniki čolnarne, s čimer bomo lažje skrbeli za njeno urejenost in okolico. Nedavno je ob čolnarni začel obratovati tudi bar, ki ga je prevzel v upravljanje samostojni podjetnik Rafko Blatnik, ki smo ga izbrali na javnem razpisu," so povedali na občini. Prav tako so ob sprehajalni poti ob Škalskem jezeru nedavno postavili pitnike, da se lahko obiskovalci mimogrede vedno osvežijo s pitno vodo. To poletje pa so - ker je tudi Velenje partnersko mesto Evropske prestolnice kulture - poskrbeli za številne prireditve, ki ob jezero privabljajo še dodatne obiskovalce. Tako bo denimo pri Vili Čira čara ob otroškem igrišču tik ob jezeru 18. in 19. avgusta tako imenovani Pikin festival za pokušnjo, ki bo nekakšna predhodnica pravega Pikinega festivala, ki bo septembra. Poskrbljeno je tudi za številne športne aktivnosti na jezeru, kot so smučanje, deskanje in jadranje.

To poletje so v Velenju poskrbeli tudi za redne analize vode v Velenjskem jezeru. "Iz rezultatov opravljenih meritev in zadnjih analiz vode je razvidno, da kakovost na lokaciji pri čolnarni povsem ustreza standardom za kakovost kopalnih voda," so pojasnili na Inštitutu za ekološke raziskave Eroco, pri katerem je mestna občina naročila monitoring in za to iz proračuna namenila 2400 evrov. Tako v letošnji kopalni sezoni vsak teden spremljajo kakovost vode, rezultati pa so ves čas dostopni na spletni strani občine. Pojasnjujejo, da bodo na podlagi rezultatov lahko pripravili tudi strokovno utemeljitev za uvrstitev Velenjskega jezera na seznam kopalnih voda, kar bi pomenilo, da bi kakovost vode redno spremljalo ministrstvo za kmetijstvo in okolje.