Ob svetovnem dnevu hepatitisa

Na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana so ob letošnjem dnevu hepatitisa, ki smo ga zaznamovali 28. julija, prenovili in ponatisnili brošuro z informacijami o hepatitisu A in B, predvsem o nevarnosti okužbe in možnosti preventivne zaščite, namenjeno splošni populaciji. Izdali so tudi plakat Varno in zdravo na potovanje - zaščitite se in prenovili spletno stran http://www.zdravinapot.net/nalezljive-bolezni/hepatitisi/uvod-hepatitis. Hepatitis je vnetje jeter, ki ga povzročajo virusi hepatitisa. V potovalni medicini največjo pozornost namenjajo hepatitisu A in hepatitisu B. Osebam, ki so izpostavljene kakršnemu koli tveganju za okužbo z virusoma hepatitisa A in B, in nekaterim kroničnim bolnikom svetujejo čimprejšnje cepljenje proti hepatitisoma A in B. Za obisk ambulante za cepljenje se lahko naročite med 8. in 11. uro po telefonu 01/586 39 18 ali 01/586 39 00 (centrala). Ambulanta deluje vsak delavnik med 8. in 13. uro.

Aktivnosti in terapija s pomočjo konja

Nevladna neprofitna organizacija Ustanova - Fundacija nazaj na konja, ki ima sedež v Konjeniškem parku Starošince, vabi k sodelovanju v nagradni igri, katere nagrade so brezplačno sodelovanje in udeležba na pedagoško-doživljajskih in terapevtskih turističnih programih, ki temeljijo na aktivnostih in terapiji s pomočjo konja. Programi, ki jih bodo izvajali, so del projekta HO-PE-TOUR, ki je bil izbran na drugem javnem razpisu v okviru Operativnega programa IPA Slovenija-Hrvaška 2007-2013.

V nagradni igri lahko sodelujejo malčki, osnovnošolci, dijaki in odrasli iz Slovenije in Hrvaške. Posebno pozornost so namenili tudi družinam, otrokom, mladostnikom in odraslim s posebnimi potrebami ter osebam s težavami na področju duševnega zdravja, za katere so razvili specializirane programe. Programov, ki jih izvajajo v Starošincah in na lokaciji Združenja Pegaz Reka na Hrvaškem, se bo v času trajanja projekta HO-PE-TOUR lahko brezplačno udeležilo okoli 750 uporabnikov.

Rezultati nagradne igre, roki, do kdaj se lahko prijavite za nagradno igro, in druga podrobnejša navodila so na voljo na spletni strani http://ho-pe-tour.com/nagradna_igra/.

Tudi letos bodo izbirali naj javno stranišče

Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen (KVČB) tudi letos izvaja projekt ocenjevanja urejenosti javnih stranišč. Izbor poteka že tretje leto in se bo zaključil na osrednji prireditvi ob svetovnem dnevu stranišč, ki ga zaznamujemo 19. novembra. Društvo bo takrat razglasilo dobitnika priznanja Naj javno stranišče in zmagovalce v drugih kategorijah izbora. Lani je naslov Naj javno stranišče osvojila mestna občina Koper. Trenutno poteka terensko ocenjevanje več kot 90 javnih stranišč po Sloveniji, ki se bo zaključilo konec avgusta. Poleg občin in bencinskih servisov ob avtocestah letos v izboru sodeluje tudi 11 bolnišnic. Glavni namen projekta je ozaveščati javnost o potrebah ljudi s kronično vnetno črevesno boleznijo, ki morajo stranišča pogosto obiskovati. Hkrati društvo želi tudi spodbuditi občine in druge javne institucije k razmisleku o čistih in primerno urejenih javnih straniščih.