Uran je bil v bolnišnici že leta 2009, papež Benedikt XVI. pa je 28. novembra 2009 sprejel njegovo odpoved službi vodenja ljubljanske nadškofije, so zapisali v ljubljanski nadškofiji. Nadškof Uran je takrat v posebnem pismu pojasnil odpoved službi z željo, da ljubljanska nadškofija ne bi trpela zaradi njegovega slabega zdravja, so pojasnili.

Zaradi odredbe o izgonu v zadnjih dneh v središču pozornosti

Uran je bil v zadnjem obdobju v središču pozornosti zaradi navodila Vatikana, da mora začasno zapustiti Slovenijo. Informacijo o dekretu Kongregacije za škofe v Rimu je v nedeljskih Oznanilih župnije Sv. Jakob ob Savi 22. julija objavil tamkajšnji župnik Vlado Bizant, ki je tudi Uranov sorodnik.

Stres in Uran sta informacijo potrdila 25. julija, generalni tajnik Slovenske škofovske konference Andrej Saje pa je tega dne v oddaji Odmevi na TV Slovenija povedal, da je vzrok za umik Urana domnevno očetovstvo in da se Uran seli v Trst. Uranovi podporniki pa med drugim menijo, da je nekdanji nadškof žrtveno jagnje in da gre za konstrukt nekaterih v vrhu Cerkve, ki jih moti Uranova priljubljenost.

Ljubljanski nadškof Anton Stres se je v pogovoru za tednik Družina, ki bo izšel 5. avgusta, kritično odzval na navedbe v medijih, da gre za "izgon" upokojenega nadškofa. "Ta beseda, ki je izšla celo iz cerkvenih krogov, močno zavaja in je v največji meri kriva za nelagodje in ogorčenje nekaterih vernikov. Tisti, ki so jo prvi uporabili in lansirali, so krivi za nastali razdor in povsem neutemeljen gnev, ki ga je ta beseda povzročila," je za Družino dejal Stres.

"Zaščita njegovega dobrega imena in preprečitev pohujšanja v Cerkvi"

Po njegovih besedah je žalostno, da sta morala "ugleden strokovnjak našega ustavnega prava in varuhinja človekovih pravic stvari postavljati na pravo mesto".

Vodstvo Cerkve ima namreč pravico, da kateremu duhovniku - pa tudi škofu - iz takega ali drugačnega razloga določi kraj bivanja, je pojasnil Stres. Dodal je, da gre v primeru nadškofa Urana samo za to, da se začasno umakne, dokler se ne poležejo in razčistijo govorice na njegov račun. Namen je bila "zaščita njegovega dobrega imena in preprečitev pohujšanja v Cerkvi".

Govorjenje o "izgonu" v tem primeru je tako po nadškofovih besedah povsem neprimerno in zavajajoče in sta se od uporabe tega izraza z nadškofom Uranom v skupni izjavi tudi distancirala.