Prvi snack bar v mestu

Odprtje Slavije 19. oktobra 1963 je bil odmeven dogodek v mestu. Ta hotel je bil prvi objekt v novem mestnem središču ob novi magistralki, ki je prečkala Dravo po štiripasovnem Titovem mostu, na katerem pa so rdeč trak svečano prerezali dober mesec kasneje. Maribor je s stolpnico pridobil hotel kategorije A s 146 sobami, dvema restavracijama in s prvim snack barom v mestu. "Novi sodobni hotelski objekt bo pritegnil zlasti številne tuje turiste, ki so doslej raje prenočevali v Gradcu ali pa v Ljubljani in Zagrebu," je tedaj ponosno napovedoval časnik Večer.

Slavija je resnično postala pomembno družabno stičišče Mariborčanov, ki je slovelo po svojih plesih in novoletnih zabavah, po slovenski osamosvojitvi pa je začela izgubljati goste in blišč, med drugim tudi zato, ker se je z objektom vztrajno lastninsko mešetarilo. Hotel je dokončno ugasnil 1. marca 2001. V času, ko je bila lastnica Nova KBM, je banka nekatere sobe preuredila v pisarne, leta 2006 pa je poslopje prodala Hitu, a so Novogoričani kmalu opustili namero, da bi nekdanji hotel prenovili v sodobni hotel s kongresnim in igralniškim centrom. Slavijo so prodali gradbenemu podjetju Konstruktor za okoli 3,6 milijona evrov. Tik preden je lani zdrknilo v stečaj, je zgradbo za podobno kupnino pridobil kungoški podjetnik Renato Hlade. Slednji je bil edini, ki je udejanjil napovedane načrte s Slavijo. Lotil se je blizu štiri milijone evrov vredne naložbe, s katero je stavbo temeljito prenovil, ji nadel novo stekleno fasado in jo nadzidal za dve nadstropji. Slavija je dobila tudi novo vsebinsko zasnovo, ki ne predvideva več hotelske dejavnosti.

Vinoteka benediktinske vinske hiše

V pritličju bo vinski bar vinske hiše Dveri Pax iz Jarenine, ki je v lasti benediktinskega reda iz avstrijskega Admonta. V osmo nadstropje se je že v začetku julija vselilo mednarodno podjetje za mrežni marketing, v devetem in v "nadzidanem" desetem nadstropju pa bodo septembra odprli fitnes, iz katerega bodo imeli rekreativci čudovit pogled na Maribor. Kjer je nekoč bila hotelska restavracija, je Hladetovo podjetje PC Slavija zgradilo novo garažno hišo s 124 parkirnimi prostori.

Kdo bo najel 11. nadstropje? "Naša želja je, da bi se tam uredil lokal, v katerem bi lahko gostje uživali v razgledu, vendar doslej še nismo našli primernega najemnika," nam je razložil Hlade. "Dolgo ga ne bomo več čakali. Če ga ne bo, bomo nadstropje oddali za pisarne." Tudi za najem preostalih sedmih nadstropij se še dogovarjajo, Hlade pa je prepričan, da bo objekt do konca leta povsem zaseden.