"Letošnji festival se je od prejšnjih razlikoval predvsem po obsegu programa, ki ga je bilo veliko več kot prejšnja leta. Veliko več je bilo tudi aktivnosti, ki so bile namenjene vključevanju mesta ter prebivalcev, turistov in naključnih mimoidočih," je za Dnevnik povedal Andrej Krštinc, direktor novomeškega zavoda LokalPatriot. Obiskovalci so se lahko v preteklem tednu udeležili kar štirih predavanjih na dan, program pa so med drugim dopolnjevale filmske in fotografske projekcije. Delavnic, ki so duša festivala in potekajo na treh zahtevnostnih stopnjah, se je udeležilo več kot 60 ljubiteljev fotografije. Festival je bil letos v celoti posvečen Evropi in nekoliko dvoumno naslovljen - Evrovizija. Umetniški vodja festivala, Nizozemec Chris de Bode, pravi, da "se Evropa sooča z velikimi spremembami, tako kulturnimi kot finančnimi". Ključni pojem festivala je tako postala "kriza". Vprašanje, na katerega so odgovarjali fotoreporterji, pa je bilo, kako se sami soočajo s krizo in kako se ta odraža v njihovem delu. Odprli so tudi nekaj fotografsko specifičnih kriznih vprašanj - denimo, kako se bodo prilagodili hitremu razvoju tehnologije, ali obstaja poslovni model za delo z lastnimi fotoaparati in kdo bo v prihodnje plačal vsebino.

Fotopub je tradicionalno nagrado za najboljšo dokumentarno fotografsko zgodbo, tako imenovano četrtkovo nagrado, letos podelil Simonu Changu iz Tajvana, ki že nekaj let biva v Sloveniji. Chang je žirijo, ki je izbirala med 32 zgodbami iz 15 različnih držav, prepričal z zgodbo Midva 2010-2028, ki govori o prvih dneh starševstva ter ponuja čustven vpogled v intimno življenje fotografa. Letos so prvič podelili še nagrado oziroma naziv fotopupa 2012, ki jo podeljujejo za delo, energijo in fotografsko srčnost, izkazano na delavnicah, o njej pa je odločala ekipa mentorjev. Laskavi naziv je v hudi konkurenci fotopobov pripadel Katji Papič. Ker je Novo mesto letos eno od partnerskih mest Maribora in Evropske prestolnice kulture 2012 (EPK), je Fotopub to leto potekal pod znamko in s podporo EPK.

Festival je sicer že drugo leto zabeležil strmo upadanje sredstev sponzorjev in donatorjev, s sprejetjem zakona za uravnoteženje javnih financ pa tudi veliko zmanjšanje sredstev z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Sredstva EPK so tako predstavljala približno polovico proračuna festivala in bila ključna za izvedbo festivala na tako kakovostnem nivoju, je še dodal Andrej Krštinc.