Kako ste zadovoljni s turističnim razvojem v Izoli? Na katere dosežke ste še posebno ponosni?

Danes je v Izoli nekaj manj kot 16.000 prebivalcev, strateško vidim Izolo čez 20 let z 20.000 prebivalci, zato da lahko ohranimo našo majhnost in s tem pristnost. Izola je mesto, ki ga je treba spoznati, in ko ga človek spozna, ga zlahka vzljubi. Staro mestno jedro z ozkimi ulicami, obrtniškimi delavnicami in galerijami daje občutek domačnosti, razgiban obmorski pas s kopališči navdihuje tudi najbolj zahtevne obiskovalce, košček kopališča so pred kratkim dobili tudi psi in njihovi lastniki. Čudovit pogled na morje pa bodo doživeli tisti, ki se bodo odpravili na izolsko podeželje. Kakovost turistične ponudbe se je z bogatim programom prireditev in dogodkov, kjer lahko isti dan izbiramo med več različnimi dogodki, bistveno izboljšala. Ob tem pa spodbujamo lokalni razvoj in ponudbo domačih izdelkov ter jedi, pripravljenih po receptih, ki so del istrske kulinarične dediščine. Osnovno vodilo pri delu občinske uprave je imeti najprej zadovoljne domačine, šele nato obiskovalce.

V Izoli smo kljub težkemu finančnemu položaju, s katerim se trenutno soočamo v državi in občini, v letošnjem letu zagnali kar devetnajst večjih ali manjših investicij, ki so skupno vredne kar 11,5 milijona evrov. Vesel sem, da bomo s temi projekti bistveno izboljšali razmere za življenje na izolskem podeželju in posredno omogočili razvoj turističnih produktov v zaledju. Z investicijami v mestu pa bo mesto še privlačnejše za obiskovalce.

Kateri projekti so v teku oziroma jih načrtujete (vezano na turizem)?

Časom primerno se v Izoli vztrajno premikamo naprej in nenehno izboljšujemo kakovost turistične ponudbe. V kratkem se bo igralnica preselila iz središča mesta na veliko primernejšo lokacijo na Belvederju. To bo pomenilo hitrejši razvoj Belvederja, ki že vrsto let stagnira. Poleg tega na občini intenzivno iščemo možnosti za umestitev turističnih aktivnosti na vzhodnem delu izolskega polotoka, ki sega od sedanjega Delamarisa do ladjedelnice. Pomembna pridobitev letošnje turistične sezone je ureditev plaže pod Belvederjem, kjer bodo obiskovalci pod krošnjami mogočnih dreves z idiličnim pogledom na morje naravnost uživali v tem obmorskem delu Izole.

Katere zanimive prireditve in druge dogodke bodo lahko obiskali tisti, ki bodo v prihodnjih dneh v mestu, katerega župan ste?

Poleg koncertov domačih in tujih izvajalcev ter raznih predstav za otroke izolskim obiskovalcem priporočamo, da se udeležijo tradicionalnega Ribiškega praznika, ki bo tudi letos 17. in 18. avgusta potekal na Lonki, Sončnem nabrežju, Velikem trgu in Svetilniku. Zanimivo doživetje na izolskem podeželju so Kortežanske domačije, dogodek, ki bo v Kortah 24. avgusta. Pester september ponuja izbor jesenskih serenad od 4. do 7. septembra, mednarodni kulturni večer s kulinaričnim zaključkom Interizolo, ki bo 8. septembra, tega dne bo potekala tudi Diplomatska regata. Mošt izolskega refoška bo stekel 14. septembra, gurmani istrske kulinarične dediščine ne smejo zamuditi fešte Bobičev, ki bo 15. septembra, Večer sladkih okusov in istrskih melodij pa načrtujemo 22. septembra.

Kateri so največje težave na področju turizma v Izoli?

Občina Izola je zato, da bi se izognila pritožbam zaradi kršenja javnega reda in miru po 22. uri, že pred časom naslovila pobudo za spremembo zakonodaje z namenom, da bi se nočni čas, v katerem ni dovoljeno povzročati hrupa oziroma motiti miru in počitka ljudi v turističnih krajih, v času turistične sezone štel do 24. ure in ne do 22. ure, kot je določeno v veljavni zakonodaji. Prepričan sem, da bi taka sprememba zakonodaje prispevala k pestrejšemu življenju kraja v turistični sezoni.

Kaj bi svetovali nekomu, ki v Izolo prihaja prvič: kaj naj si ogleda (kulturna in naravna dediščina ter razne aktivnosti), kje lahko kaj dobrega poje ter med katerimi ponudniki nočitev naj izbira?

Vsakemu, ki pride v Izolo, svetujem, naj si vzame čas, da začuti njeno dušo. Vse ostalo bo odkril spotoma in verjamem, da se velika večina obiskovalcev, ki pridejo v Izolo, še kdaj vrne. Delali bomo za to, da bo Izola tak sloves ohranila tudi v prihodnje.