Ko je šlo zares, so asi pred nabito polnimi tribunami z 12.000 gledalci uprizorili pravi festival izzivanja drug drugega ter vrhunskega šviganja med vratci, da so jemali dih, ko so ob količkih z zasajanjem vesla v penečo vodo čoln obračali tako hitro kot avtomobilisti na parkirišču, ko zategnejo ročno zavoro. Medtem se je Savšek kot debitant na olimpijskih igrah ujel v past lastnih razmišljanj in apetitov po kolajni. V 111 sekund dolgi vožnji je v neučakanosti po uspehu padal iz napake v napako, ki so ga potisnile na rep finalistov, na osmo mesto, ki pa je kljub grenkemu priokusu zapravljene priložnosti vsega spoštovanja vredna uvrstitev.

V boju za večno slavo je vse kazalo na nov epski dvoboj legend kanuja v 21. stoletju Francoza Tonyja Estangueta in Slovaka Mihaela Martikana, a se je med njiju zrinil Nemec Siders Tasiadis, ki je bil najhitrejši v polfinalu. Čeprav sta zlato in bron osvojila velika tekmeca in asa, ki se na zmagovalnem odru počutita kot v dnevni sobi pred televizorjem, nista skrivala emocij. Zlasti Estanguet med igranjem marseljeze, na tiskovni konferenci pod šotorom pa je bil zelo zgovoren.

"Za menoj je težak dan. Znova sem užival v še eni nepozabni bitki z velikim tekmecem Martikanom. Zaradi njega sem postal boljši tekmovalec, ker mi je kot šampion vedno postavljal nove izzive. Zato ga izjemno spoštujem, saj je prav on kot izjemen kanuist poskrbel za nekaj najbolj veličastnih trenutkov v moji karieri," je pripovedoval olimpijski prvak Tony Estanguet, ki je takole primerjal tri zlata olimpijska odličja: "Prva kolajna v Sydneyju je nekaj posebnega, saj sem tedaj šele spoznaval, kaj pomenijo olimpijske igre. Londonska kolajna je polna emocij, saj so bile to morda moje zadnje olimpijske igre. Odločitev o koncu ali nadaljevanju kariere bom sprejel v naslednjih mesecih, a vztrajati še štiri leta bo zelo težko." Medtem ko je srebrni Nemec Sideris Tasiadis govoril o najbolj norem trenutku v svojem življenju, je bronasti Slovak Mihael Martikan med čestitkami velikemu tekmecu priznal, da sploh ne, če bo kaj proslavljal, ker je malo razočaran z uvrstitvijo. "Preveč rad imam ta šport, da bi končal kariero," je dodal Martikan.