Če bi vam pred sezono ponudili osmo mesto na OI, bi verjetno takoj podpisali?

Nedvomno, ker je to prinašalo nastop v finalu. Če bi me vprašali po polfinalu, bi ponudbo gladko zavrnil. Razočaran sem, ker sem zapravil izjemno priložnost za vrhunsko uvrstitev. Po domače povedano, najbolj sem zabluzil prav v najpomembnejši vožnji leta.

Potem ko ste bili v kvalifikacijah drugi in ste uvrstitev ponovili v polfinalu, so vam apetiti zrasli vse do kolajne.

Da. Povsem logično je bilo, da sem po odlični vožnji v polfinalu ciljal zelo zelo visoko, saj sem potrdil, da sem sposoben priti na najvišja mesta. Očitno so bila pričakovanja za finale prevelika, saj ponovitve predstave v finalu ni bilo.

V finalni vožnji ste padali iz napake v napako, osem dotikov vrat in še dvoje izpuščenih.

Začelo se je že pri tretjih vratih. Že z enim dotikom vrat je težko priti na najvišja mesta, s štirimi pa nemogoče.

Tudi v kvalifikacijah ste v drugi vožnji delali podobne napake kot v finalu.

V kvalifikacijah nisem bil obremenjen, da moram izboljšati izid, ker sem bil že uvrščen v polfinale. Ponesrečena vožnja v kvalifikacijah je bila šola, da sem vsaj v polfinalu pokazal vse, kar znam.

O čem ste razmišljali po polfinalu?

Tudi o kolajni. Očitno je bil pritisk prehud. Sem zelo zadovoljen, da sem sploh prišel v finale osmerice. Tehnično sem konkurenčen, manjka pa še nekaj psihične trdnosti. Nastop v finalu olimpijskih iger je velik pritisk, zdaj mi ne preostane drugega, kot da izkušnje uporabim na naslednjih svetovnih prvenstvih in čez štiri leta v Braziliji.

Medtem ko so izkušeni tekmovalci najboljše čuvali za finale, ste vi že v polfinalu neučakano razkrili vse adute.

Jokerja sem izkoristil že v kvalifikacijah in polfinalu. Težko je takšne vožnje ponavljati na vseh nastopih na OI. Očitno je bolje začeti rezervirano in nato dodajati. To znajo izkušeni tekmovalci, ki so tudi osvojili kolajne.

Danes čaka olimpijski nastop vašega sostanovalca Petra Kauzerja. Ali mu bo uspelo osvojiti olimpijsko kolajno v kajaku, ki še edina manjka v njegovi zbirki?

O tem sem prepričan. Skozi tekmo kanuistov je videl vse pasti, kakšne napake se lahko pripetijo. Prepričan sem, da so se vsi člani preostalih treh slovenskih čolnov, ki so se prebili v polfinale, naučili, kako se lotiti proge. Spoznali so, kje je največja možnost napak.