Svet Pozitivne Slovenije Boruta Ambrožiča, ki naj bi v svoji magistrski nalogi prepisal večino tuje diplome, poziva k odstopu s poslanske funkcije. Če Ambrožič tega ne bo storil, bo svet predlagal izvršnemu odboru, da ga izključijo iz stranke, je povedal predsednik sveta Pozitivne Slovenije Vasja Butina. Ambrožič je ponovil, da ne bo odstopil.

Pomembno je "dejstvo, da so prepisani celi odstavki, cela besedila in tudi po več strani"

Člani sveta stranke so bili danes soglasni, da ne odobravajo ravnanja Ambrožiča glede uporabe istovetnega besedila iz tuje diplomske naloge v njegovem magisteriju, je pojasnil predsednik sveta Pozitivne Slovenije Butina.

Pri tem po njegovih besedah niso pomembni odstotki prepisanega, temveč je "dejstvo, da so prepisani celi odstavki, cela besedila in tudi po več strani". "To ni skladno z vrednotami stranke Pozitivna Slovenija, njenim statutom in programom, v katerem se zavzemamo za pravno državo," je še dejal Butina.

Svet je tako Ambrožiča pozval, naj še enkrat razmisli in odstopi s funkcije poslanca, s čemer so soglašali vsi razen enega člana sveta stranke, ki je bil vzdržan.

Ne bo odstopil, pristal bo med nepovezanimi poslanci

Ambrožič je ponovil, da ne bo odstopil, temveč bo očitno v DZ deloval kot nepovezani poslanec. Z drugima dvema nepovezanima poslancema Ivanom Vogrinom in Ivanom Simčičem se ne namerava povezati v poslansko skupino. Poudaril je, da programske usmeritve, ki jih zastopa Pozitivna Slovenija, še vedno ostajajo prioriteta v njegovem političnem delovanju.

Po Ambrožičevih besedah so bili njegovi pogovori s stranko iskreni in korektni. Prepričan pa je, da je vse glede očitkov o prepisovanju v njegovi magistrski nalogi nedorečeno in prenapihnjeno.