Po podatkih nemške zvezne agencije za delo, ki jih povzemajo tuje tiskovne agencije, se je število brezposelnih v Nemčiji julija po sezonsko neprilagojenih podatkih okrepilo za 67.000 na 2,876 milijona, kar je največje število ljudi brez dela po aprilu.

Stopnja brezposelnosti je bila tako po sezonsko neprilagojenih podatkih 6,8-odstotna, potem ko je bila junija 6,6-odstotna. Julija lani je bila medtem sedemodstotna.

Po sezonsko prilagojenih podatkih se je število brezposelnih v največjem evropskem gospodarstvu julija glede na predhodni mesec zvišalo za 7000 na 2,888 milijona, kar pomeni, da se stopnja brezposelnosti v mesečni primerjavi ni spremenila in je ostala pri 6,8 odstotka.

Podatki so skladni z napovedmi analitikov. Število brezposelnih se sicer v državi, ki je gonilo gospodarstva območja evra, zvišuje že štiri mesece, rast pa je posledica stopnjevanja krize evropske monetarne unije.

Nemški statistični urad Destatis pa je danes v prvi oceni objavil, da se je trgovina na drobno v Nemčiji junija na mesečni ravni po sezonsko prilagojenih podatkih nepričakovano zmanjšala za 0,1 odstotka, medtem ko so analitiki napovedovali 0,5-odstotno rast. Maja se je trgovina na drobno skrčila za 0,3 odstotka.

Na letni ravni se je trgovina na drobno junija okrepila za 2,9 odstotka, in sicer predvsem na račun več trgovalnih dni v letošnjem juniju.