"Upamo, da bomo z varčevalnimi ukrepi uspeli privarčevati vsaj toliko, da bi čim bolj podaljšali čas, ko bomo začeli z odklopi. Samo vprašanje časa je, kdaj se bo ravnotežje v vodovodu porušilo," je na današnji novinarski konferenci RVK povedala predstavnica odnosov z javnostmi Sara Milenkovski. Ob nadaljevanju sušnega vremena bi se to po njenem utegnilo zgoditi že konec tega ali v začetku prihodnjega tedna.

Če bo do redukcij, ki so jih v Slovenski Istri zadnjič izvajali pred 25 leti, dejansko prišlo, bodo določena področja za nekaj ur dnevno izklopljena iz vodooskrbe. Breme redukcij bodo po navedbah RVK enakomerno porazdelili med vse tri občine, tako v zaledju kot v obmorskih turističnih centrih. Občane bodo o morebitnih odklopih pravočasno obveščali prek spletnega portala, na voljo bo tudi krizni telefon. "Pričakujemo, da večjih problemov naši občani ne bi smeli imeti," je dejal direktor RVK Zdravko Hočevar.

Poraba vode višja predvsem zaradi turizma

Poraba vode se predvsem na račun turizma na Obali v poletnih mesecih poveča tudi do 60 odstotkov in znaša trenutno 34.000 kubičnih metrov vode dnevno, od katerih vodni vir Rižane trenutno ne zagotavlja niti 45 odstotkov. Dodatne težave predstavljajo povečane potrebe po vodi v konicah med 10. in 14. uro ter med 20. in 23. uro zvečer, ko se RVK že sooča s primanjkljajem vode.

RVK je odvisen od štirih vodnih virov: poleg reke Rižane še od Kraškega vodovoda, zajetja Gradole v hrvaški Istri in obmejnih vodnih virov Bužini in Gabrijeli. Vsi štirje vodni viri trenutno zagotavljajo 380 litrov vode na sekundo, ob nadaljevanju sušnega vremena pa bi se njihova razpoložljivost utegnila zmanjšati na 230 litrov na sekundo. Če se bo to zgodilo, bo v času povečane porabe vode v konicah čedalje težje zagotavljati preskrbo z vodo.

Zaradi izjemne suše, ki traja vse od zime, so tako zajetje Rižane kot zajetja v hrvaški Istri v poletje vstopila z nizkimi vodostaji. Rižansko zajetje je že praktično suho. Vso vodo, ki jo RVK dobi iz vodnega vira Rižane, tako načrpajo iz bazena podtalnice. Minuli petek so začeli del načrpane vode vračati v strugo Rižane za ohranjanje biološkega minimuma, potrebnega za preživetje rastlin in živali v reki. Če se bo suša nadaljevala, je pričakovati, do bodo čedalje več vode vračali v strugo.

Od danes prepovedano tudi pranje avta

Z danes izdanim sklepom o prepovedi rabe vode je prepovedano tudi pranje javnih in zasebnih površin ter vozil, polnjenje bazenov in tuširanje na plažah. Pitne vode ne bodo smeli uporabljati v kmetijstvu, razen za zalivanje v toplih gredah in rastlinjakih. Z izjemo upravičenih prevozov je prepovedana tudi oskrba s prevozi vode z avtomobilsko cisterno in odjem vode iz hidrantov brez vednosti RVK.

Na RVK uporabnike obenem pozivajo, naj skrajno racionalizirajo dnevno porabo vode za opravljanje dejavnosti in v domačih gospodinjstvih, obveščajo upravljavca o morebitnih okvarah in poškodbah na vodovodnem sistemu ter upoštevajo njihove ukrepe in navodila.

V Slovenski Istri so zaradi suše ogroženi tudi kmetijski pridelki. Visoke temperature in pomanjkanje vode so prizadele predvsem plodovke, kot so paradižnik, paprika, kumarice, melone in lubenice, je za STA pojasnila Jana Bolčič iz Kmetijske svetovalne službe v Kopru. Visoke temperature otežujejo opraševanje, rastline v takih razmerah tudi težje dostopajo do kalcija, kar povzroča poškodbe plodov.

Če se bo suša nadaljevala, bodo po besedah Bolčičeve prizadete tudi zimske kulture, kot so brokoli, cvetača, radič, endivija, ohrovt in zelje. Ravno v avgustu je namreč čas presajanja, rastline pa za dobro ukoreninjenje nekaj časa rabijo redno zalivanje.

V namakalnih sistemih na področju Ankarana, Sermina in Hrvatinov vode praktično ni več, struga Dragonje je skoraj suha, kritičen je tudi vodostaj Rižane. Rešitev za oskrbo z vodo v kmetijstvu v Slovenski Istri bi po mnenju Bolčičeve prinesla gradnja vrtin ali zadrževalnikov, ki predvidena že v nacionalnem programu namakanja.