"Upravi Hypo banke in vodstvu Hypo Leasinga je v interesu, da se preteklost razišče čim prej in čim bolj podrobno z namenom, da se morebitne nepravilnosti ustrezno sankcionirajo," so poudarili v Hypu. Dodali so, da s predstavniki pooblaščenih organov sodelujejo korektno ter da procesi v tej zadevi potekajo učinkovito in skladno z zakonodajo.

Zaradi interesa poteka preiskave več podrobnosti niso želeli razkrivati. Medtem pa spletne Finance pišejo, da odškodninski zahtevki skupno znašajo 23,4 milijona evrov ter da naj bi bilo v naslednjih mesecih vloženih še več drugih tožb.

Nadzorni svet je iz uprave Hypo Alpe Adria banke predsednika uprave Romiha ter člana uprave Andreja Laha in Urbana Goloba odpoklical 9. februarja in takrat razrešil tudi generalnega direktorja Hypo Leasinga Potočnika ter direktorja Marcela Sumperja in Aleksandra Skubica. Zamenjani v upravi banke in lizinške hiše naj bi pri poslih komitentov v Liechtensteinu in drugih davčnih oazah pobirali provizijo.

Po takratni menjavi vodstva je več predkazenskih postopkov v različnih zadevah vodila tudi policija, ki je preverjala več sumov kaznivih dejanj, v določenem delu povezanih s tema dvema ustanovama, ki so povezana s prometom z nepremičninami, s finančnimi transakcijami v tujini in s sumi zlorab odgovornih oseb.

Sredi julija so celjski kriminalisti odvzeli prostost nekdanjemu direktorju Hypo Alpe Adria banke Božidarju Španu, saj so ga sumili kaznivih dejanj v zvezi s poslovanjem banke in Vegradom. Nekdanji vodilni bančniki Hypo banke in Hypo Leasing, neuradno naj bi šlo za Špana, Romiha in Potočnika, naj bi se zasebno okoristili v poslih z Vegradom.

Preberite še:

“Za financiranje pri Hypo Leasingu sem moral posrednici plačati 70.000 evrov provizije”

Potočnik izgubil tožbo proti Hypu, sodišče meni, da je lastnik Imma v Liechtensteinu

Vodilni v Hypu brskajo tudi po lastnih poslih