Prihodki banke so se znižali za šest odstotkov na osem milijard evrov. Na slabše poslovanje je vplivala dolžniška kriza, ki je okrnila poslovanje z vrednostnimi papirji ter zmanjšala obseg poslovanja banke s podjetji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

To so prvi rezultati banke pod novim vodstvom. Konec maja sta namreč dotedanjega dolgoletnega prvega moža Josefa Ackermanna nadomestila Anshu Jain in Jürgen Fitschen. Kot sta ocenila, dolžniška kriza močno vpliva na njihovo poslovanje, saj je zaupanje vlagateljev močno padlo, njihove aktivnosti pa so se zelo zmanjšale.

Na področju poslovanja z občani je dobiček pred davki v primerjalnem obdobju padel za 13 odstotkov, na področju investicijskega bančništva za 63 odstotkov.

Deutsche Bank se omenja med globalnimi bankami, ki naj bi bile vpletene v škandal z manipulacijami medbančne obrestne mere libor.

Po objavi 46-odstotnega padca dobička je banka sporočila še, da načrtuje ukinitev 1900 delovnih mest, pri čemer naj bi število zaposlenih zniževala zlasti zunaj Nemčije.

Kot so po poročanju ameriške tiskovne agencije AP pojasnili v največji nemški banki, ki zaposluje 101.000 ljudi, bodo 1500 delovnih mest med drugim ukinili v divizijah za korporativno bančništvo in zavarovanja.

Na račun znižanja števila zaposlenih bo Deutsche Bank privarčevala 350 milijonov evrov. Njen skupni cilj je privarčevati tri milijarde evrov.

Tečaj delnic banke se je na borzi v Frankfurtu po objavi poslovnih rezultatov znižal, po sporočilu glede varčevanja pa okrepil za 3,2 odstotka na 25,58 evra.