Če si tega ob novem svetovnem rekordu Južnoafričana Camerona van der Burgha na 100 metrov prsno (58,46) in Američanke Dane Vollmer na 100 metrov delfin (55,98; kot prva ženska se je spustila pod mejo 56 sekund) nihče ni upal govoriti na glas, pa se je dvom verodostojnosti dosežka pojavil po nastopu Kitajke Shiwen Ye na 400 metrov mešano (4:28,43).

Vodja zdravniške komisije pri Mednarodnem olimpijske komiteju Arne Ljungqvist je sicer po svetovnem rekordu, ki ga je odplavala Kitajka, zavrnil špekulacije o dopingu in dejal, da želi dejstva. »Ne maram sumov, zato ploskam, dokler nimam kakšnih drugih razlogov,« je dejal Arne Ljungqvist. Šestnajstletna Yejeva je za dobro sekundo popravila štiri leta star rekord Avstralke Stephanie Rice, v zadnjih 50 metrih pa je bila s časom 28,93 sekunde hitrejša celo od ameriškega zvezdnika Ryana Lochteja. »Žalostno je, da izjemne predstave pogosto povezujemo s sumi. To je žalostno za olimpijski šport,« je dejal švedski strokovnjak za doping in dodal: »Želim dejstva«.

Športni strokovnjak iz Kölna Ingo Froböse ceni dosežek mlade Kitajke, a dvomi, da je do svetovnega rekorda prišla zgolj s trdim delom. »Domnevam, da tu morda ni šlo vse po pravilih,« je dejal. V dvomih je tudi generalni direktor mednarodnega in ameriškega združenja plavalnih trenerjev John Leonard. Predstavo Yejeve je označil za »neverjetno«. Leonard je dejal, da uspeh Kitajke vzbuja »veliko strašnih spominov« na olimpijsko zmagoslavje Michelle Smith v Atlanti leta 1996. Irka je slavila v isti kategoriji kot Yejeva, a so ji leta 1998 zaradi goljufanja pri oddaji vzorcev urina izrekli štiriletno prepoved nastopanja.

Mednarodni olimpijski komite na olimpijskih igrah v Londonu sicer izvaja največji protidopinški program v zgodovini komiteja. Od 5000 načrtovanih testov so jih od odprtja olimpijske vasi 16. julija izvedli že 1461. Testi so bili doslej pozitivni pri dveh športnikih. »Na vsakih igrah testiramo več. Pri tem je najpomembnejša kakovost,« je dejal Ljungqvist. »Dopinški testi vedno bolj temeljijo na tajnih informacijah, ki nam dajo prednost pred svetom dopinga,« je še dodal švedski strokovnjak.