Nasmeh, mišičasto telo in prijetna osebnost – vse troje krasi v Pretorii rojenega športnika, ki je na tamkajšnji fakulteti diplomiral iz financ. Da bo plavanje še veliko več kot zgolj hobi, pa so vedeli že vsi trenerji, ki so v živo spremljali, ko je kot 14-letni fantič preplaval 15 kilometrov reke v bližini parka Kruger, ki pa je bila tako hladna, da je edini zmogel do cilja. »Motivacijo najdem v majhnih stvareh, vedno se želim naučiti česa novega in se zavedam pomena lekcij, ki jih prinaša življenje. Plavanje je za nadgradnjo osebnosti zelo primerno, dalo mi je veliko in je izoblikovalo mojo osebnost. Že od malega sem vedel, da sem nadarjen, vložil pa sem maksimalen trud, da ni ostalo le pri nadarjenosti,« pravi ljubitelj golfa, nogometa (navija za Arsenal iz Londona) in fotografije.

Prav fotografija pa ga je zbližala z žal pokojnim norveškim plavalcem Alexom Dalejem Oenom (konec aprila je pri vsega 26 letih umrl zaradi odpovedi srca), prav tako vrhunskim prsačem, ki mu je pred skupnimi treningi in po njih kot študent fotografije dajal nasvete. »Svojo zmago posvečam dobremu, a žal prezgodaj umrlemu prijatelju. Na treningih me je vedno silil, da sem bil še hitrejši. Prepričan sem, da je od zgoraj gledal moj nastop, se ves čas smejal in bil z mano v trenutkih slavja,« se je spomnil prijatelja, s katerim sta enkrat na skupnih počitnicah zrla smrti v oči, ko je kit ubijalec skočil iz vode le nekaj metrov stran od malega gumenjaka, na katerem sta sedela.

Toda Camerona ne bi bilo brez njegove mame Beverley. Ne samo, da ga je rodila, v dobrem in slabem mu je stala ob strani, ga motivirala, mu dajala moč in mu skuhala več testenin, kot jih dnevno pripravijo v italijanskih restavracijah. Če bi z njim preživeli en dan, pa bi ugotovili, da je hiperaktiven. V mladosti je za pomoč pri zbranosti jemal zdravila, kasneje je trening plavanja opravil svoje. Toda še vedno ne more mirno sedeti na mestu. Z razlogom: energijo potrebuje za trening, veliko treninga. V bazenu namreč tedensko preživi po 35 ur, včasih pa pod budnim očesom japonskega plavalnega strokovnjaka Norimase Hiraija plava tudi po sedem ur na dan. Ob plavanju pa rad tudi teče, izvaja jogo, igra golf in deska na valovih.

Šport je pač njegovo življenje, športno zgodbo pa piše z veliko začetnico. Prvo kolajno na velikem tekmovanju je osvojil že pred petimi leti na svetovnem prvenstvu v Melbournu, leto kasneje pa so ga že proglasili za najboljšega plavalca v majhnih bazenih. Nič čudnega, ko se je kot prvi plavalec na svetu na 50 prsno spustil pod mejo 26 sekund (25,94), svetovne rekorde na 50 in 100 metrov pa si lasti tako v kratkem kot olimpijskem bazenu. Danes mu svet leži pod nogami, ženske pa vzdihujejo, ko gledajo njegove fotografije in mišičasto telo. Ni samo Cameron van der Burgh, temveč v lanskoletnem koledarju revije Cosmopolitan tudi mister meseca februarja...