"Pobudniki referenduma imajo vso pravico pogledati in natančno videti, kateri podpisi so bili izločeni in iz kakšnih razlogov," je v izjavi za medije po srečanju dejal Virant.

Lahko bodo preverili razloge za izločitev posameznih podpisov

Po njegovih besedah je ministrstvo za notranje zadeve preverjalo vse podatke iz seznama podpisov, vsakega podpisanega posameznika posebej, ali oseba s temi podatki obstaja v registru stalnega prebivalstva in ali ima volilno pravico.

"In tu je prišlo do te diskrepance," je ocenil Virant. "Med tistim številom podpisov, za katerega pobudniki pravijo, da so ga zbrali in tistim številom podpisov, ki so veljavni, v tem smislu, da gre za osebe z volilno pravico v Sloveniji," je pojasnil.

Kot je dejal predsednik DZ, so pobudniki dobili fotokopije podpisov in če bodo pri posameznih spornih izločenih podpisih želeli preveriti razlog za izločitev podpisa, jim bo to ministrstvo za notranje zadeve tudi razložilo.

Preverjanje podpisov se bo začelo takoj, analiza pa lahko trajal tudi dva meseca, pa je po srečanju pojasnil Kovačič.

"Legitimno, če ga ne bi podpisal, vprašanje pa, ali je legalno"

Na vprašanje, ali pričakuje, da predsednik države še ne bo podpisal zakona o poroštvu, je odvrnil, da "bi bilo legitimno, če ga ne bi podpisal, vprašanje pa je, če je legalno".

Po besedah pravnega zastopnika pobudnikov Matevža Krivica pa predsednik DZ in predsednik republike glede na pravno ureditev, kakršna je, nista imela nobene druge možnosti, da bi ravnala drugače kot sta ravnala.

"Še posebej to velja za predsednika republike, ki bo po mojih informacijah v skladu z zakonom predvidoma danes podpisal zakon," je dejal Krivic. V torek naj bi bil po njegovih besedah zakon že objavljen v uradnem listu.

"Tudi če pobudniki v naslednjih dnevih ali mesecih ugotovimo, da je bilo kaj narobe, in da je veljavnih podpisov dovolj, ne moremo nič, ker nimamo sodnega varstva," je pojasnil Krivic.

Zakon se po objavi lahko izpodbija zaradi njegove vsebine ali pa zaradi procesnih razlogov

Je pa dejal, da lahko zakon po objavi in začetku veljave izpodbijajo na ustavnem sodišču. "Lahko se ga izpodbija zaradi njegove vsebine ali pa zaradi procesnih razlogov," je povedal Krivic. Kovačič je ob tem poudaril, da se bodo v tem času, ko preverjajo podpise, pripravili na vsebinsko izpodbijanje zakona.

V tem času so se sicer pojavljali dvomi o tem, ali predaja podpisov pomeni kršenje zakona o varstvu osebnih podatkov. Virant, kot je pojasnil, v tem ne vidi nobene težave, saj so te pobudniki referenduma sami prinesli v DZ.

Ob tem pa pobudnike opozarja, da morajo paziti, kako bodo ravnali s temi podatki. "Če bodo želeli razčiščevati podatke posameznih oseb, lahko to naredijo z vsako osebo posebej, jasno pa je, da s temi podatki ne smejo javno razpolagati," je še dejal Virant.

Koalicija okoljevarstvenih organizacij in posameznikov Ustavimo Teš 6 je v sredo v DZ oddala pobudo za referendum o zakonu o državnem poroštvu za posojilo za gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6). Kot je takrat pojasnil prvopodpisani pod pobudo Kovačič, so zbrali okoli 3000 podpisov.

Predsednik DZ Virant pa je nato v petek sporočil, da je bilo za pobudo za zahtevo za razpis referenduma o zakonu o državnem poroštvu za posojilo za gradnjo Teš 6 po podatkih notranjega ministrstva zbranih le 2151 podpisov.

Kovačič je v petek izrazil dvom o korektnosti izločitve podpisov in zahteval vpogled v gradivo, predsednika države pa pozval, naj zakona ne podpiše, dokler se stvari ne razjasnijo.