V sobotni tiskani izdaji Dnevnika smo objavili, da na slovesnosti v spomin na preminule ruske vojne ujetnike iz prve svetovne vojne pri Ruski kapelici pod Vršičem kot govorec ne bo nastopil zgodovinar dr. Jože Pirjevec, kot je bilo sprva predvideno, temveč le predsednik vlade Janez Janša. Dnevnikovima novinarjema v premierjevem kabinetu takrat niso pojasnili, zakaj so Pirjevca odstranili s seznama govornikov, skop s komentarji pa je bil tudi zgodovinar sam, saj je, kot je dejal, iz vlade prišel ukaz, da zadeve ne sme komentirati.

Pirjevec: Če predsednik vlade reče, da ne smete nastopiti in še grozi, potem se pač umakneš

Ko je po objavi članka v javnosti završalo, mnogi pa se z odločitvijo zamenjave govorca niso strinjali, so iz kabineta vlade sedaj sporočili, da je že koncept prireditve glede na njeno naravo in protokol predvideval le dva govornika – enega iz Ruske federacije in enega iz Slovenije. "Ves čas je bilo načrtovano, da bosta imela govor, kot častni pokrovitelj slavnostne prireditve, predsednik Vlade RS Janez Janša in predsednik Sveta federacije Federalnega zbora Ruske federacije Jurij Leonidovič Vorobjov,“ so dodali.

"Iz slovesnosti se poskuša ustvariti razpravo in delitve, ki jih Slovenija ne potrebuje"

Letos poteka tudi 20. obletnica diplomatskih odnosov med državama, zato so iz kabineta premierja predlagali, da imata pozdravni govor tudi predsednika oz. najvišja predstavnika organizatorjev. "Iz Kabineta predsednika Vlade RS torej niso bile postavljene zahteve glede govorcev, temveč smo želeli skupaj z organizatorji pripraviti koncept prireditve, ki je bil skladen z naravo in protokolom letošnje pomembne obletnice.“ Problem naj bi nastal šele, ko so organizatorji še pred prvim usklajevanjem objavili svoj koncept prireditve, ki pa ni upošteval običajnega protokola ob organizaciji tovrstnih dogodkov.

V premierjevem kabinetu tako nasprotujejo, da se iz slovesnosti "poskuša ustvariti razpravo in delitve, ki jih Slovenija za svojo prihodnost ne potrebuje in ki ne doprinesejo h kvaliteti odnosov med državama“.