V zvezi umikom upokojenega nadškofa Urana iz Slovenije po navodilu Svetega sedeža se v nekaterih slovenskih medijih omenja tudi ime kardinala Rodeta, češ da naj bi vplival na disciplinske ukrepe, ki zadevajo njegovega naslednika na sedežu ljubljanske nadškofije. Eden od pobudnikov podpore nadškofu Uranu gospod Valentin Zibelnik je v minulih dneh med drugim dejal, da naj bi Rode imenovanje Urana za ljubljanskega nadškofa leta 2004 označil kot "kadrovsko napako".

Kot je danes navedel Rode, mu novinar Dela v Sobotni prilogi "podtika" isto trditev. Izjavil naj bi, pravi, da je imenovanje nadškofa Urana "kadrovski kiks". Kakor trdi novinar, naj bi "Rode po Vatikanu svojega škofovskega naslednika postavljal v slabo luč prav v časih, ko se je Uran odločil, da finančno že precej razmajani mariborski nadškofiji ne bo pomagal z denarjem Gozdnega gospodarstva Bled, ki je prek Metropolitane v lasti ljubljanske nadškofije", je navedel Rode.

Toda "nepreverjenih in neutemeljenih namigovanj" so po njegovih navedbah "polni tudi drugi mediji, češ da naj bi s svojim vplivom in celo s spletkami, vplival na dogodke v zvezi z nadškofom Uranom".

Vse označil za laž

Vse te navedbe je Rode označil za laž. Kot je pojasnil, je ob imenovanju Urana za ljubljanskega nadškofa leta 2004 povedal, da to "resda ni bila moja izbira, da pa spoštujem odločitev svetega očeta. O kadrovski napaki ali kiksu nisem govoril".

Prav tako je po Rodetovih trditvah lažna, krivična in izmišljena trditev, da je nadškofa Urana v Vatikanu postavljal v slabo luč ravno v času, ko se je odločil, da mariborski nadškofiji ne bo pomagal z denarjem Gozdnega gospodarstva Bled.

"To je hkrati tudi zunaj vsakršne logike in zgodovinskega konteksta," je zapisal kardinal. Ko je sam leta 1997 postal ljubljanski nadškof metropolit, so ljubljansko nadškofijo vabili, naj pristopi k sodelovanju pri projektih mariborske škofije. Kot je pojasnil, je tedaj jasno povedal, da Ljubljana pri teh projektih ne bo sodelovala.

"Če se je nadškof Uran pozneje - o tem ne vem nič - odločil za isto linijo, sem tega samo vesel. Da bi ga zaradi tega v Vatikanu postavljal v slabo luč - komu kaj takšnega lahko sploh pade na misel," je oster Rode. Ob tem sprašuje, kako naj bi se izneveril smeri, v kateri je deloval kot ljubljanski nadškof, "samo da bi škodoval svojemu nasledniku".

Informacijo o dekretu Kongregacije za škofe v Rimu, da mora Uran čim prej zapustiti Slovenijo, je v nedeljskih Oznanilih župnije Sv. Jakob ob Savi 22. julija objavil tamkajšnji župnik Vlado Bizant, ki je tudi Uranov sorodnik. Ljubljanski nadškof Anton Stres in Uran sta navodilo Vatikana o začasnem Uranovem umiku iz Slovenije potrdila minulo sredo. O razlogih za umik se je nekaj dni zgolj ugibalo, v sredinih Odmevih pa je Saje potrdil, da je vzrok za umik Urana domnevno očetovstvo, in povedal, da se Uran seli v Trst.