Dirka za VN ZDA v Laguni Seci je eden od vrhuncev sezone elitnega razreda motociklističnega svetovnega prvenstva. Na zahtevno dirkališče pridejo le tekmovalci najmočnejšega razreda motoGP - tisti na šibkejših motorjih imajo že počitnice -, ki nato na razgibanem terenu s strašljivim zavojem Corkscrew preizkušajo svoje znanje in pogum. Laguna Seca in ta zavoj sta v preteklosti že postregla z nekaj izjemnimi predstavami, tako da so si lahko ljubitelji motociklizma tudi na deseti dirki sezone obetali dober boj.

Po dogajanju na prejšnjih devetih dirkah se je obetal troboj med Yamahinim dirkačem Jorgejem Lorenzom ter Hondinima adutoma, svetovnim prvakom Caseyjem Stonerjem in Danijem Pedroso. Slednji se je potiho, z le eno zmago, a bolj stalnimi nastopi, pridružil tekmecema v boju za letošnji naslov in pred ameriško dirko je imel Lorenzo 185 točk, Pedrosa 166, Stoner pa 148.

Ti trije so bili tudi v prvi vrsti po kvalifikacijah, prvo startno mesto si je priboril Lorenzo. Pedrosa je do prvega zavoja prehitel moštvenega tekmeca, a se je Avstralec že po enem krogu vrnil na svoje mesto ter nato skušal napasti Lorenza. Yamahin dirkač pa se je dobro upiral, oba sta nekajkrat popravila rekord steze, Stoner pa ni mogel priti do ugodnega položaja za napad. Vodilna trojica je že po nekaj krogih ušla tekmecem ter sama odločala o mestih pri vrhu.

Trenutek odločitve o zmagi se je zgodil deset krogov pred koncem, ko je Stoner na ciljni ravnini švignil mimo Lorenza in vodstvo obdržal v prvem zavoju ter nato tudi do konca dirke, saj Španec ni imel več prave priložnosti za napad.

Krog pozneje je v pesku končal domači adut Ben Spies, ki pa je bil daleč od boja za vrh. Podobna usoda je dva kroga pred koncem doletela še Ducatijevega veterana Valentina Rossija, ki je prav tako v zavoju Corkscrew ostal brez motocikla pod sabo, a je padec preživel brez resnejših posledic. Za prvo trojico so dirko končali Andrea Dovizioso, Cal Crutchlow, Nicky Hayden in Stefan Bradl.

"Načrtno smo se odločili za mehkejšo gumo. Ker pa sem vedel, da ne bo zdržala do konca, sem skušal čim prej piti v vodstvo, a je bil Jorge hiter. Nato sem nekoliko varčeval z gumami, uspelo pa mi je tudi priti na prvo mesto," je bil po dveh slabših dirkah, v Nemčiji je padel v zadnjem zavoju, v Italiji pa je bil le osmi, spet nasmejan Avstralec.

"Vedel sem, da bo Casey močan. Sredi dirke sem pričakoval, da bo imel več težav zaradi izbire pnevmatik, a me je presenetil in zadnje kroge zelo dobro odpeljal," pa je dejal Lorenzo.

V skupnem seštevku je zdaj po četrti zmagi v sezoni Stoner prišel do 173 točk, kar ga še vedno uvršča na tretje mesto. Lorenzo je še vedno prvi z 205, med njima je s 182 Pedrosa.

Sezona se bo po poletnem premoru nadaljevala v ZDA, z dirko v Indianapolisu 19. avgusta.

Boštjan Skubic 18. v Laguni Seci

Slovenski motociklist Boštjan Skubic (Inotherm Yamaha) je dirko v ameriški Laguni Seci končal na 18. mestu. Ljubljančan je nastopil v razredu superbike, dirka pa je bila v sklopu letošnje desete dirke za svetovno motociklistično prvenstvo.

"Z dirkaškim vikendom sem načeloma zadovoljen. Dišalo je po uvrstitvi med petnajsterico najboljših, a mi je kmalu začel nagajati motor, oziroma dirkaška elektronika. Elektronski sistem proti zdrsavanju zadnjega kolesa, ki smo ga zmontirali na dirkalnik, je izgubljal stik in zaznaval je, da na ciljni ravnini kar dvajsetkrat prestavim iz pete v šesto prestavo. Ker je motor ob tem izklapljal elektroniko, mi je vmes nekajkrat celo ugasnil, po ciljni ravnini pa sem imel končno hitrost za skoraj 20 kilometrov na uro manjšo od drugih. Na tak način nisem imel nobenih možnosti, da bi se potegoval za boljši rezultat," je po dirki dejal Skubic.

Na dirki ameriškega prvenstva razreda superbike je slavil Američan Josh Hayes (Yamaha). Drugo mesto je zasedel Blake Young (Suziki), tretje pa Josh Herrin (Yamaha).