Pravi, da tudi njemu misli kdaj uidejo na aktivno športno pot, a mu je bolezen preprečila, da bi nadaljeval aktivno kariero. Potreboval je nekaj let, da je prebolel predčasno upokojitev in se posvetil novemu poslu, ki je, kot poudarjajo vsi nekdanji uspešni športniki, prav tako trnov.

Sproščena debata s Hauptmanom je v centru Westfield nanesla tudi malce na zgodovino slovenskega kolesarstva. Do legend, ki so kovale pot amaterizma in v nadaljevanju profesionalizma današnjim najboljšim Slovencem. Nekoliko dlje smo se ustavili pri Bingu, Založanu Janezu Zakotniku, dobrih šest desetletij mlademu kolesarju, za katerega Hempi kar ne more verjeti, kako zvest je vse svoje življenje ostal garaškemu kolesarstvu, kar zelo ceni. "Tudi sam se rad usedem na kolo. Najraje v družbi žene, ko za nekaj časa oddava majhne otroke v varstvo in greva na pot. Da bi šel vsak dan na kolo po tri ure, pa nimam časa," pravi Andrej Hauptman, udeleženec olimpijskih iger leta 2000 v Sydneyju in 2004 v Atenah, kjer je bil še nekaj metrov do cilja v igri za okrogli del kovine, ki vsakemu športniku pomeni največ. Kolajni na olimpijskih igrah. Končal je na sijajnem petem mestu.

"Za spremembo od prejšnjih olimpijskih iger smo tokrat na cestni dirki tekmovali v središču Londona, kar je bil za nas velik logistični zalogaj. Toda na to smo bili pripravljeni. Fantje so profesionalci in so to dejstvo dobro sprejeli," je pojasnil Hauptman, ki pravi, da bo sredin nastop v kronometru prav tako vrhunec slovenskih kolesarskih nastopov, kot je bila sobotna cestna dirka.

"Kot tekmovalec sem nastopil na dvojih olimpijskih igrah. Tedaj sem bil skoncentriran le na svoj nastop. Za vse drugo skrbi drugo osebje, v katerem sem sedaj tudi sam. Z Martinom Hvastijo sva denimo porabila veliko energije, da sva skušala na dan sobotne dirke najti najbolj optimalno pot prihoda na start. To je bil pravi izziv. Veliko je malenkosti, ki jih je treba vsak dan narediti, da imajo tekmovalci vso podporo. Še posebej na dan tekme. Nekdo bo na okrepni postaji, selektor in mehanik v avtu... Po drugi strani so olimpijske igre lepa priložnost, da se spoznamo z drugimi slovenskimi športniki, trenerji in drugim osebjem ter seveda tudi svetovnimi predstavniki," je naporne in prijetne olimpijske dneve opisal Hauptman, ki se strinja, da je olimpijska dirka v času evforije Bradleyja Wigginsa in sprinterskega velemojstra Marka Cavendisha na pravem koncu sveta. "Čuti se, da je Anglija kolesarska dežela. Menim, da imajo veliko možnosti, da v kronometru osvojijo zlato kolajno. Slovenci? Mislim, da je Jani dokazal, da je vrhunski kronometrist, ki bo lahko uvrščen okrog desetega mesta."