"Mi smo pripravljeni, jeste li vi spremni?" se je v luči mejnega načina pogovarjanja na sosedov rečni breg zadrl napovedovalec na prvi prireditvi vleke vrvi čez reko Kolpo, ki jo je s pomočjo kolegov iz hrvaških Blaževcev organiziralo Polansko turistično društvo iz Starega trga ob Kolpi. Hrvati so potrdili in čez nekaj trenutkov so že eni in drugi, zaripli v obraz, ob glasnem vzpodbujanju svojih sonarodnjakov vlekli debelo vrv k sebi, kot da je to zadnje, kar imajo.

Proti pričakovanjem je bilo zadeve hitro konec, saj naši "Martini Krpani", Korenjaki iz Šentjurja, tudi državni prvaki v vleki vrvi, na hrvaški strani niso imeli prave konkurence. Kasneje smo izvedeli, da so najboljše hrvaške ekipe v vleki vrvi zadnji trenutek odpovedale sodelovanje. Pa saj niti ni bilo toliko važno, kdo je zmagal ali izgubil, lepo je bilo videti staro in mlado z obeh strani reke govoriti v svojem jeziku in se skupaj zabavati.

"To danes je bil za nas sicer bolj kot ne trening, izkušnje so prevesile jeziček na tehtnici v našo korist. Hrvati sicer pravijo, da najboljših ekip ni bilo, a vendar, zmaga je naša," je veselo po tekmi povedal član ekipe šentjurskih vrvašev Ladislav Levart, njihov trener Danilo Umek pa je dodal, da je takšne prireditve, poleg tega, da pomenijo zabavo in sprostitev za okoličane, kažejo tudi medsebojno spoštovanje ljudi na obeh straneh meje.

Vleko vrvi čez Kolpo so sicer letos organizirali prvič, prireditelji pa si želijo, da bi zadeva postala tradicionalna. "Turistična društva so se med seboj zmenila in organizirala, vendar na žalost ni bilo najboljših hrvaških ekip, saj bi bile tekme verjetno bolj zanimive," pa je povedal voditelj prireditve Vinko Fagina in se pošalil, da so naši tekmovalci želeli Hrvate potegniti v Evropsko unijo, a ti niso hoteli iti. "Tudi brez vrvi so odnosi med nami in Hrvati tukaj ob meji zelo dobri," je še zaključil.

"Ljudje ob meji smo bili zmeraj povezani, take prireditve pa še potrjujejo naše prijateljstvo," je v en glas povedala vesela družba iz bližnjega Starega trga, medtem ko sta se na prostoru za vlečenje vrvi, a tokrat ne čez reko, že preizkušali mešani ekipi slovenskih fantov in deklet, kasneje pa se je ob glasnem vzpodbujanju prisotnih odvila še tekma med dvema ženskima ekipama.

Da je bilo dogajanje bolj pestro, so poskrbeli tudi gasilci z Reke, usposobljeni za reševanje z zahtevnih terenov. Prikazali so spuščanje reševalca z naravne kamnite stene, vadili pa so tudi prenašanje ponesrečenca po vrvi čez reko na slovensko stran. Če je bilo dopoldan zaradi zmage bolj veselo na naši strani reke, pa so popoldan vsi skupaj nadaljevali druženje na hrvaški strani, kjer so tudi pripravili tekmovanje v kuhanju golaža. Menda so bili v tej disciplini boljši južni sosedje.