Olimpijske sanje so se za judoista Sankakuja končale nekaj čez poldne, ko je moral zaradi dveh opozoril priznati premoč Madžaru Ungvariju. In se posloviti od velike želje, ki je sicer do včeraj nikoli ni oznanil. Od olimpijske kolajne.

"Z Madžarom se odlično poznava, zato je bil dvoboj izjemno taktičen. Vsi najini medsebojni dvoboji so bili izjemno taktični. V prvi tekmi proti Venezuelcu nisem pokazal vsega, saj sem bil z mislimi v drugem dvoboju, ki je odločal veliko. Vse sem podredil olimpijskim igram, da bi dosegel odličen rezultat, a se mi ni izšlo," je bil po porazu razočaran Rok Drakšič, ki je lanskega evropskega prvaka v medsebojnih dvobojih dvakrat premagal, do včeraj pa enkrat izgubil: "Ne vem, zakaj me je sodnik kaznoval. Zelo sem razočaran, saj sem pričakoval precej več. Pred štirimi leti sem bil prvič na olimpijskih igrah. Tedaj sem poraz sprejel z mislijo, da bom imel v življenju še dovolj priložnosti. Sicer je bilo samo vzdušje v dvorani zelo dobro. Že dejstvo, da se zaveš, da se boriš na olimpijskih tatamijih, je zelo lepo."

Madžarski tekmovalec je precej višji kot Drakšič, kar slovenskega judoista ni zmotilo. "Na treningih sem imel takšne partnerje, da sem se res lahko osredotočil prav na vse morebitne svetovne tekmece. Imel sem pripravljene vse odgovore na njegove napade, kot jih je imel tudi Ungvari. Upam, da bodo reprezentančni kolegi v nadaljevanju turnirja v judu pokazali več kot jaz," je sklenil razočarani Drakšič.

"Roki je naredil vse, kar je v njegovi moči, da je prišel na olimpijske igre dobro pripravljen. Taktično je opravil vse naloge. Ni mi jasno, zakaj je dobil drugo opozorilo. Ko ga je, sem vedel, da ga Madžar ne bo, saj sodniki ne dovolijo, da se borbe vlečejo v nedogled. Roki je bil sicer v drugi polovici zelo napadalen, boljši od tekmeca in je naredil vse, da bi ga premagal," je svoje videnje dvoboja opisal trener Marjan Fabjan.

Olimpijski mojstri so se po porazu Drakšiča merili za odličja. Pravi delirij v ogromni dvorani megalomanskega kompleksa ExCel, v katerem so za prizorišča v judu postavljene montažne tribune, je bil ob nastopu Britanca Oatsa, ki se je suvereno uvrstil v četrtfinale, a končal na sedmem mestu. Ungvari je v nadaljevanju turnirja potrdil, da je v odlični formi in se uvrstil v veliki finale (premagal je še Poljaka Zagrodnika in Španca Uriarta), v katerem je moral priznati premoč včeraj prvemu imenu olimpijskega turnirja - Gruzijcu Luši Šavdatuašviliju.