Vodja ruske delegacije, namestnik predsednika zgornjega doma ruskega parlamenta Jurij Vorobjov, pa je poudaril, da Ruska kapelica ni le kraj spomina na tragične dogodke prve svetovne vojne, ampak tudi potrditev duhovne sorodnosti in vzajemne naklonjenosti slovenskega in ruskega naroda.

Janša je izrazil prepričanje, da Ruska kapelica prispeva k prepoznavnosti Slovenije v Rusiji. Dejal je še, da je Rusija za Slovenijo ena najpomembnejših gospodarskih partneric. Ob tem je izrazil zadovoljstvo ob ruskih investicijah v Sloveniji, ki bi si jih po njegovih besedah želeli še več. Saša Geržina, predsednik Društva Slovenija-Rusija, ki je tradicionalno prireditev, že 20. po vrsti, organiziralo skupaj z občino Kranjska Gora in ruskim veleposlaništvom v Sloveniji, pa je poudaril pristnost slovesnosti, ki se je ohranila vsa ta leta. "Prava prijateljstva se sklepajo počasi in trajajo dolgo," je poudaril v uvodnem nagovoru pred politiki, poslanci, gospodarstveniki, diplomati in preostalimi, ki so prišli pod Vršič.

Uvodni nagovor bi sicer po prvotnih načrtih moral imeti ugledni zgodovinar Jože Pirjevec, a so v kabinetu predsednika vlade predlagali, da bi na prireditvi govoril Geržina. "Odločitev ni bila lahka, s prijateljem Pirjevcem sva vse dobro premislila. In v imenu dobrih odnosov z Rusijo, v imenu vseh ljudi, ki so prišli, ne da bi vedeli za stvari, ki so za nekoga bolj, za drugega manj pomembne, mislim, da sta prevladala strpnost in to, da je bil osrednji cilj lepa spominska slovesnost," je rešitev zapleta pojasnil Geržina.

Premier po slovesnosti ni želel dajati izjav. Pirjevec pa je za MMC RTVS pojasnil, da je iz kabineta predsednika vlade "prišel ukaz, da naj pri Ruski kapelici v imenu Društva Slovenija-Rusija govori ali gospod Geržina, ki je pač predsednik društva, ali nihče drug". To je po po njegovem mnenju pomenilo, da on ne bi smel govoriti. "Če predsednik vlade reče, da ne smete nastopiti, in obenem zagrozi, kakor berem v časopisih, da ne bo poslal vojakov, je jasno, da ne moreš narediti drugega, kot da se umakneš," je še dejal.