Kajakaš Peter Kauzer je v tipičnem angleškem vremenu s soncem, vetrom in na koncu pravo nevihto pred razprodanimi tribunami za 12.000 gledalcev zasedel peto mesto. Polfinale in finala kanuistov bodo v torek, kajakašev v sredo, v finale pa napreduje deset najhitrejših.

Ocena kvalifikacijskega nastopa.

Kauzer: Doživel sem ga z zelo mešanimi občutki. Nervoza je bila pozitivna. Ko sem v prvi vožnji zadel ob plastično ogrado, sem do cilja le upal, da čolna nisem preveč razbil, da bi se potopil. Na srečo je vzdržala prav zadnja plast, zato so ga med obema nastopoma lahko popravili. V drugem nastopu sem se počutil zelo dobro, bil sem pravi jaz, nalogo sem opravil rutinsko. Zavedal sem se, da sem dovolj hiter, brez večje napake sem prišel v polfinale, z varčevanjem z močmi do petega mesta. Mogoče je bilo doseči še boljši čas, kot ga je prvouvrščeni Nemec Aigner. Dež, ki se je ulil tik pred mojim nastopom, me ni znerviral. Občutek je bil neverjeten, izjemen. Vse se je umirilo in bil sem eno z vodo ter progo, sploh se nisem zavedel, ali je kdo na tribuni.

Savšek: Super se je izteklo. Prva vožnja je bila popolna. Ko sem pogledal na semafor in videl čas ter številko ena, sem najprej podvomil, če je vse skupaj resnično. Čas je optimalen, z njim bi v finalu osvojil kolajno. V drugi vožnji sem padal iz napake v napako, izpustil dvoje vrat, kar je bila odlična šola za polfinale.

Kako velik je pritisk olimpijskega nastopa?

Kauzer: Tako kot sem bil pred prvo vožnjo nervozen na startu, nisem bil vse od olimpijskih iger v Pekingu 2008.

Savšek: Čutil sem ga že na treningu. Zdaj bo še večji, zato bo treba zložiti stvari v glavi, da bom osredotočen le na progo.

Kaj kvalifikacijske vožnje pomenijo za polfinale in finale?

Kauzer: Sreda je še daleč. Želim si le, da v današnjih kvalifikacijah svojo nalogo dobro opravijo še kajakašica Terčeljeva in kanuistični dvojec Taljat-Božič. V polfinalu bomo vsi pokazali, kaj znamo, in nato še naprej v finalu. Nima smisla ponavljati, saj vsi veste, po kaj sem prišel v London.

Savšek: Skušal bom resetirati Augsburg, kjer sem na evropskem prvenstvu osvojil kolajno, vendar je tukaj proga precej zahtevnejša, zato so celo največji asi v prvi vožnji naredili kopico napak. Malo mi primanjkuje izkušenj, zato me malce bega, kako bom prenesel pritisk na startu. V tem športu vaja dela mojstra, saj je to zame prva velika tekma, zato se bom osredotočil le na progo. Če bom preveč razmišljal o uvrstitvi, me bo psihično zvilo.

Vtis o olimpijskih igrah. Peter, vi ste nosili zastavo, Benjamin je sodeloval v mimohodu.

Kauzer: Dogodek, ki mi bo ostal v spominu za vselej. Izredno sem ponosen, da sem imel posebno čast nositi zastavo, ki sem jo z veliko radosti dvignil v zrak in mahal z njo. Nestrpno sem pričakoval trenutek, da doživim občutke, ko imaš v rokah zastavo in so vse oči uprte vate. Tudi če ne bi doživel nič drugega, bi bilo že dovolj. Najbolj se mi je vtisnil v spomin prižig olimpijskega ognja. Ideja z 204 palicami, ki gredo skupaj v olimpijski ogenj, je dokaz, da je svet tukaj eno.

Savšek: Enkratno, izjemno doživetje. Tudi spremljevalna ekipa je takšna, kot je doslej še ni bilo. V olimpijski vasi je vse na dosegu roke, morda nas že malo preveč razvajajo.

Kako se razumete s sostanovalcem?

Kauzer: Čestitke Beniju za nastop. Upam, da bo nadaljeval takšne predstave. Je izredno hiter. To je le potrditev moje napovedi, da smo Slovenci sposobni v vseh štirih kategorijah osvojiti kolajno.

Savšek: S Kauzerjem sva že dolgoletna soborca. Vse od Seu d'Urgella leta 2010, ko je prvič postal svetovni prvak. Skupno bivanje nama prinaša srečo. Upam, da bo tako tudi tukaj. Srčno si želim, da bi izpolnil svoj visok cilj.

Kako je Kauzer razbremenil ostale člane reprezentance, ko si je postavil visok cilj - naslov olimpijskega prvaka?

Savšek: S tem ko ste se vsi osredotočili na Petra, nas je malo razbremenil, zato mi malo lažje dihamo, da smo osredotočeni le na vožnje. Srčno mu privoščim, da cilj uresniči, ker bo veliko pomenilo za ves kajakaški šport.