Vzdušje v kompleksu, ki je od olimpijske vasi oddaljen 20 minut vožnje z avtobusom, je bilo sijajno, strelski hangar nabit do zadnjega sedeža. Za strelko Olimpije so navijali vsi strelci, na čelu z Rajmondom Debevcem in trenerjem Lojzetom Mikoličem, ki nam je med nastopom Žive Dvoršak prijazno razlagal o novih pravilih. "Pred štirimi leti je bil dosežek 396 krogov dovolj za razstreljevanje za finale, tokrat je konkurenca še močnejša. Živa me je navdušila, a vem, da bo razočarana, saj ima neverjetno visoke ambicije. Toda ko bo pogledala rezultate in videla, koliko nosilk kolajn z največjih prvenstev je premagala, bo lahko ponosna," je pojasnil Lojze Mikolič in med streljanjem večkrat dejal, da ne bi bil v koži trenerja Davida Zalarja, ki je za študentko fakultete za matematiko in fiziko spremljal olimpijski nastop.

"Na začetku sem mislila, da olimpijskega krsta ne bom preživela. Potem je steklo. Žal mi je prve serije, ko sem naredile dve manjši napakici. Dosegla sem rezultatski minimum, kar sem bila sposobna. Vseeno sem dokazala, da zmorem biti uspešna na tako velikih tekmovanjih," so bile po odličnem uvodnem slovenskem olimpijskem nastopu prve besede samokritične Žive Dvoršak. "Mislim, da sem z olimpijskim nastopom dobila dodaten zagon. Ponavadi je tako, da na tekmah, ko mi malo zmanjka do cilja, pridem kasneje še močnejša. Sicer olimpijskega nastopa zame še ni konec, saj me v soboto čaka nastop z malokalibrsko puško. Ne vem, kaj naj pričakujem, saj sem se pripravljala predvsem z zračno puško. Nimam visokih ambicij, a lahko tudi presenetim."

"Olimpijske igre so nekaj posebnega. Živa je plačala davek v prvi seriji, ko se ni najbolje sestavila. Potem se je sicer vrhunsko pobrala. Žal, malce premalo. Moram reči, da sem z Živinim nastopom zadovoljen. Uvrstitev ob debiju na olimpijskih igrah je vrhunska," je nastop 21-letne Ljubljančanke ocenil trener David Zalar.

Živa Dvoršak je olimpijski nastop začela precej živčno. Po prvi desetici na ogrevanju je namreč kar petkrat zapored zadela devetico, potem pa roko naravnala tako dobro, da je kvalifikacije začela s sedmimi deseticami. Prva olimpijska prvakinja je v Londonu postala Kitajka Siling Yi, ki je bila najbolj zbrana v finalni seriji, v kateri je aktualna olimpijska zmagovalka Čehinja Katerina Emmons s četrtim mestom ostala brez olimpijskega odličja.