V podmladku SDS so prepričani, da je z ukinitvijo študentskih bonov med poletjem študentu ponujena tista prava, realna cena študentskega obroka, "ki izvzema marže, s katerimi gostinci polnijo svoj žep, študentu pa praznijo že tako plitkega".

V sporočilu za javnost so spomnili na nekatere očitke v javnosti, da ponudniki študentske prehrane z ukinitvijo subvencioniranja študentskih bonov med poletjem izgubljajo goste in tonejo v rdeče številke. V podmladku pa menijo, da ukinitev bonov v omenjenem času odraža realno stanje med študenti. Večina se jih namreč med počitnicami iz večjih mestnih središč preseli domov.

Kot pojasnjujejo v SDM, so nekateri gostinci na inovativen način zaobšli morebitni finančni primanjkljaj zaradi ukrepa glede subvencije. Po njihovih navedbah so se mnogi odločili študentom ponuditi obrok po ceni, ki je primerljiva s tisto pred začasno ukinitvijo bonov, nekateri pa študentu ponudijo popust v višini subvencije, to je 2,63 evra. Nekateri gostinci pa nudijo znižano ceno obrokov, če jih je študent v zadnjega pol leta obiskal vsaj 30-krat, so še zapisali.