"Za štiri predmete na fakulteti sicer potrebuješ pol leta študija, tukaj pa bom v treh tednih za res ugodno ceno na mednarodni poletni šoli poslušala dva predmeta in si pridobila dodatne kreditne točke," je povedala Jessica Soleimani, ki se je udeležila tudi programa Kako poslovati s Kitajsko in s svojo ekipo predstavila prednosti in morebitne ovire umestitve Medexovih premium izdelkov na kitajski trg, ki ima izjemen potencial. "Verjamem, da sem se prav zaradi tega, ker je šola mednarodna in ker je tudi izvenštudijski program super, naučila še največ prav o ljudeh, državah in njihovih kulturah. To je sicer moja prva poletna šola in nisem si mislila, da bo tako dobro. Veliko se učimo, a se tudi zabavamo. Toplo jo priporočam drugim študentom. Sama se bom zagotovo še udeležila kakšne podobne drugod v Evropi."

"Velika spodbuda za izbor Ljubljane je bilo to, da gre za poletno šolo, ki jo obiskuje več kot 470 študentov iz štiridesetih držav. Prav ta raznolikost je dodana vrednost in prepričana sem, da smo med seboj stkali prijateljstva za vse življenje," je povedala enaindvajsetletna Jessica in se ozrla proti bodoči pravnici z Maldivov Juni Ahmed, navdušeni ne le nad Slovenijo, pač pa tudi nad profesorji. "Profesorji so izjemno zahtevni, a zelo odprti in nam tudi ves čas pomagajo, kar se mi zdi neprecenljivo. Še posebno zato, ker smo delali na konkretnih primerih in v nacionalno mešanih skupinah," je pojasnila Juna, ki sicer študira v Nottinghamu, zaposlitev pa si bo skušala najti v Hongkongu.

Ta je izziv tudi za Juliana Gantnerja, ki je na Dunaju že zaključil študij, a ga Azija tako privlači, da se je brez obotavljanja za tri tedne odpravil na učenje kitajščine v Ljubljano. "Spomladi prihodnje leto se želim zaposliti in dobro vem, da moram za to primerno opremiti svoj CV. Ne dobiš kar tako priložnosti za učenje kitajščine. Naša ekipa je bila majhna in idealna za intenzivno učenje jezika države, ki je v izjemnem vzponu," je dejal Julian Gantner, ki je med študijem ekonomije, ki ga končuje s pisanjem diplomske naloge, prav vsako leto delal v tujini ali se udeleževal izmenjave prek projekta Erasmus.

"Ljubljana me je začarala. Ko sem brskala po Googlu, kje je poletna šola, sploh nisem pomišljala. Še manj, ko sem prebrala ocene študentov, ki so se poletne šole že udeležili in so program zelo pohvalili. Izjemno pomembno se mi zdi, da so organizatorji uravnotežili čas za študij in čas za zabavo ter aktivno preživljanje prostih ur. Druge poletne šole imajo glavni poudarek na učenju, ne pa tudi na druženju, ki pa se meni zdi zelo pomembno. Takih izkušenj, kakršne sem dobila v Ljubljani, drugod ne bi," je prepričana Juna Ahmed.

Študenti so se v tri tedne trajajočem programu seznanili s slovensko zgodovino, našim gospodarskim in političnim sistemom, obiskali so slovenska podjetja ter spoznavali kulturne in naravne lepote Slovenije. Ljubljanska poletna šola je, kot poudarjajo študenti sami, stičišče številnih kultur in mednarodnih perspektiv, ki ponuja izjemno osebno izkušnjo. Intenzivni izobraževalni proces poteka v medkulturnih skupinah s poudarkom na skupinskem delu in primerih iz prakse. Študenti bodo ob koncu predavanj opravili izpit, kar jim bo prineslo kreditne točke, ki jih bodo uveljavljali na svoji matični šoli.

Tudi Luis Humberto Gómez Zacatelco, mehiški študent računovodstva in financ, svojih zadnjih trimesečnih poletnih počitnic, saj končuje svoj študij, ni želel preživeti v brezdelju. "Sicer že delam v KPMG, tukaj pa sem si pridobil še dodatna znanja, ki mi bodo pri delu koristila. Nadvse pomembne se mi zdijo prijateljske vezi, ki smo jih stkali. Morebiti še kdaj naredimo kakšen posel skupaj," je povedal Luis, ki opravlja v Mehiki zelo iskan poklic in zato z zaposlitvijo ni imel težav.