Britanci baje načrtujejo povezovanje z drugimi ekipami, da bi odločal sprint, v katerem je Cavendish nepremagljiv, kaj pa Slovenci?

Britanci se lahko povezujejo, ker imajo drugačno zaledje. Če bi odločal klasični sprint, bi bilo v njem vsaj 40 do 50 kolesarjev. Dvomim, da bo skupina tako velika, pričakujem bolj razredčeno. Selekcijo naj bi naredil klanec, ki ga bodo prevozili devetkrat.

Torej to ni proga za lokalnega asa Cavendisha.

To sem napovedal že lani marca. Lani je zmagal na generalki, ker sta bila le dva kroga čez klanec, in letos jih bo devet. Klasični sprinterji zanesljivo ne bodo vzeli kolajne.

Glede na to, da je dirka dolga 250 kilometrov, naj bi bila to tekma na izpadanje.

Da, vendar je edina dilema, koliko se jih bo polovilo med seboj od zadnjega klanca do cilja, ko je še 40 kilometrov. Nihče od vrha klanca do cilja ne bo prišel sam, vprašanje je le, koliko jih bo v skupini. Za kolajno bo treba v vsakem primeru sprintati.

Kakšno taktiko boste ubrali Slovenci?

Zanesljivo ne bomo čakali Cavendisha. Če bo Božič močnejši od Cavendisha, moramo čim prej stran od njega in vrteti pedala do konca, do nezavesti. 2,4 kilometra dolg klanec je veliko bolj selektiven, kot meni večina, zato dvomim, da bo Cavendish brez težav prišel devetkrat čez klanec. Cesta je ozka, široka za en avto, tehnično zahtevna, ni prehitevanja, zato lahko največ trije, štirje vozijo vzporedno. Za nameček je vstop v klanec z levim zavojem, pred katerim se je treba ustaviti.

Zato bo treba biti še posebej zbran.

Pred klancem bo boj za položaje. Če le enkrat prideš pod klanec na stotem mestu, si že odpisan in ne prideš na vrh z najboljšimi. Zato ne razumem, zakaj govorijo, da ga bodo sprinterji premagali z lahkoto. Zanesljivo ga ne bodo zmogli v skupini, morda Cavendish, a potem je to narobe svet. Če bo Cavendish osvojil zlato, bodo imeli široko koalicijo treh do štirih reprezentanc. A nihče ne bo vlekel Cavendisha, ker je obsojen na poraz. Moj favorit je Slovak Sagan oziroma njemu podoben tip kolesarja.

Slovenci imate adute za različne scenarije?

Da. Če ne bo zmogel Božič, je Bole tisti, ki mora prevzeti glavno vlogo v klancih. Če bo za oba dva pretežko, bo moral v ospredje Brajkovič, ki pa v sprintu nima velikih možnosti.

Kako je na priprave vplivalo to, da ste dva dni pred tekmo v gostem prometu izgubili pet ur časa.

Za vse je enako. Le redke reprezentance bivajo ob progi, v olimpijski vasi pa so Francozi, Italijani, Belgijci, Nemci... Težava je bila v tem, da sta od olimpijske vasi do proge debeli dve uri vožnje. Fantje so za vse skupaj porabili 11 ur, jaz 13, zato je bil petek namenjen počitku in so zelo malo časa preživeli na kolesu.