Danes zvečer bo v Novalji na sporedu že četrta ponovitev te štajersko-dalmatinske veselice, na kateri ne bo manjkal noben tesen županov občinski sodelavec.

Uradno je dogodek sicer namenjen turistični promociji Maribora na Hrvaškem. In sicer z utemeljitvijo, da utegnejo tisti Slovenci, Hrvati, Italijani in vsi drugi tuji dopustniki, ki bodo doživeli Mariborsko noč in njen spremljevalni turistično-kulinarični program, v svoje prihodnje počitniške načrte nekoč vključiti tudi štajersko prestolnico s Pohorjem. Mikavnosti mesta ob Dravi naj bi mednarodni publiki dodatno začinil pester glasbeni program Mariborske noči. Nastopili bodo Show band Klobuk, ansambel Vesele Štajerke, operni pevec Tim Ribič, mladi harmonikar Martin Luskar, folklorna skupina KUD Franc Ilec.

Iz uradnega sporeda je mogoče sklepati, da bodo paški ponočevalci letos žal prikrajšani za izjemen glasbeni dogodek, ki se je odvil na eni izmed prejšnjih Mariborskih noči. Tedaj so nekaj minut pred polnočjo stopili na oder županov nečak Gašper Kangler, tedanja vodja županovega kabineta Duška Jurenec (zdaj je prokuristka Farmadenta in nadzornica Nove KBM), direktorica mestne uprave Milica Simonič Steiner in še nekateri drugi Kanglerjevi prijatelji. Najprej so zapeli Šifrerjevo Za prijatelje, potem pa še priredbo pesmi Oliverja Dragojevića Oprosti mi Franci. Tisti, ki so trezni poslušali to ansambelsko kompozicijo, trdijo, da je bila nepozabna.

Svoje prijateljstvo pa mesti Maribor in Novalja utrjujeta tudi na zabavi Novaljska noč, ki je vsako leto na mariborskem Grajskem trgu. Mariborčane v zgodnji pomladi zabavajo paški kulturni izvajalci in dalmatinske glasbene skupine, prisrčen pozdrav jim vsako leto nameni župan mesta Novalja Ivan Dab, poskusijo pa lahko tudi dobrote novaljske kulinarike, paški sir, pršut in kapljico rujnega.

Velja omeniti tudi to, da sta se Maribor in otok Pag zdaj še bolj zbližala. In sicer po zaslugi občinskega podjetja Marprom, ki v Mariboru skrbi za avtobusni potniški promet. Prejšnji teden je Marprom zagnal novo redno avtobusno povezavo Maribor-Zadar. Avtobus vozi ob petkih in nedeljah, svojo pot začne na Avtobusni postaji Maribor, nato stoji v Senju, v Novalji, v Pagu, vožnjo pa konča v Zadru. Tisti odrasli, ki se bodo z Marpromom odpeljali na sobotno Mariborsko noč, bodo za povratno vozovnico odšteli 64 evrov.