Za kilogram breskev bo Fructal vipavski kmetijski zadrugi letos plačal zgolj 25 centov, še cent manj pa bodo po odbitku provizije dobili pridelovalci. S kmetijsko zadrugo je pogodbe o odkupu breskev sklenilo 180 kooperantov, pravi njen direktor Boris Bajc. Pridelovalci naj bi v ajdovsko tovarno pripeljali od 1800 do 2000 ton breskev.

Med njimi je tudi Boris Sulič iz Prvačine v spodnji Vipavski dolini, ki bo na Fructal odpeljal 20 ton breskev. "Odkupna cena je prenizka. Vsak dan več plačujemo za gorivo, podobno je s škropivi, ki so v Italiji cenejša. Plačujemo razne komisije. Za nameček pa imamo še premalo vode iz zajetja Vogršček. V ceveh preprosto ni pritiska," nezadovoljen našteva Sulič, ki breskve iz svojega en hektar velikega sadovnjaka Fructalu prodaja že 20 let. "Dokler bodo drevesa rodila, bomo še imeli breskve, obnavljali pa ne bomo. Fructal kmalu ne bo imel več vipavskih breskev," meni Sulič.

Drugače pa razmišljajo v Fructalu. Luka Jejčič, direktor tehničnega področja in nabave, je povedal, da je cena, ki jo ponujajo kmetijski zadrugi, pravzaprav visoka in da je španski in italijanski trg preplavljen s poceni breskvami. V Srbiji bi jih lahko kupili po 19 centov za kilogram, vendar so se raje odločili za kakovostne vipavske breskve, je zatrdil.

Vipavski in briški kmetje pa se v teh dneh srečujejo tudi s pomanjkanjem vode. Zemlja je izsušena, največ pa je k temu pripomogla zadnja burja, ki je nekaj dni pihala tudi s hitrostjo več kot 100 kilometrov na uro. Težko pričakovanega dežja niso dočakali. Ivan Kodrič, svetovalec za sadjarstvo pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Nova Gorica, pravi, da je burja izsušila zgornjo plast tal. "Najbolj prizadeta je koruza. Vodo bi potrebovale tudi breskve," pravi. Specialistka za vinogradništvo Majda Brdnik pa dodaja: "Ker odrešilnega dežja ni bilo, bodo morali vinogradniki, ki imajo mlade trte, pridelek razredčiti, s toplim in vročim vremenom pa prihaja nova nevarnost - ožig.