Olimpijska preizkušnja je zelo specifična in jo je zelo težko primerjati z drugimi dirkami. V reprezentanci je lahko največ pet kolesarjev, na svetovnem prvenstvu in na največjih dirkah jih je po devet. Zato nobena od reprezentanc preizkušnje ne bo mogla krojiti povsem po svoje.

Lani na generalki je zmagal Britanec Mark Cavendish, a je do zmage na krajši progi, na kateri bodo letos vozile ženske, prišel v sprintu tudi na račun tega, da je imel pomoč kar dveh ekip. Tekmeci računajo, da Cavendish ne bo vzdržal 250 kilometrov dolge dirke, v kateri je devet vzponov čez dobra dva kilometra dolg klanec Box Hill, po zadnjem vzponu pa je še 40 kilometrov do cilja. Zato Britanci že iščejo reprezentance, s katerimi bi sklenile pakt, da bi prišlo do sprinta, v katerem je Cavendish nepremagljiv. Kolesarske dirke imajo glede na dolžino nepisane zakonitosti. Na 180 kilometrov dolgih dirkah lahko tekmujejo vsi, na 200 kilometrov dolgih polovica, pri 250 kilometrov dolgih dirkah pa le še 20 do 30 najbolj vzdržljivih. Ne glede na to, da se je šele v nedeljo končala tritedenska dirka Tour de France, za najboljše to ne bo ovira. Kdor je končal Tour, bo na naslednjih dirkah še močnejši, vse je odvisno le od regeneracije.

Realen scenarij je sprint manjše skupine, ki si ga želi tudi tričlanska slovenska reprezentanca Jani Brajkovič, Borut Božič in Grega Bole. Božič in Bole sta zelo podobna tipa kolesarjev. Razlika je le ta, da je Bole specialist za napade v manjših skupinah, zato lahko preseneti vse, bo pa tudi zelo opazen, saj je opremljevalec poskrbel za kolo, ki bo v barvah slovenske olimpijske reprezentance. Božič je specialist za večje skupine, ko gre za sprint po klasičnem razpletu. Ker proga najbolj ustreza Božiču, ki je bil lani na generalki šesti, naj bi Brajkovič in Bole delala za 30-letnega Idrijca.

"V prvih treh krogih čez Box Hill bomo morali biti zelo pozorni, kaj bodo naredile velesile. Pomembna je naša dobra dnevna forma, ker se bomo lahko prilagajali tekmecem v vsem. Tour sem bolje končal, kot sem ga začel, zato sem optimist. Kombinacij je veliko, zato nočem ničesar napovedovati," je odločen Borut Božič. Grega Bole je okreval po bolezni (bronhitis): "Zame bi bilo sanjsko, da bi bila dirka čim težja, ker ob takšnem razpletu noge pri sprinterjih niso sveže, kar je priložnost zame. Tour je bil najboljši trening za olimpijsko preizkušnjo."

Brajkovič je kolesar, ki lahko dela red v skupini, pomaga, polovi ubežnike, predvsem pa bo naredil vse, da soborcem vrne usluge, ki so jih mu naredili v preteklosti. "Božič se je zame žrtvoval na Touru tako, da se je odpovedal delu svojih uspehov. Glede na to, kaj vse je naredil zame, bi bilo za oddolžitev potrebnih kar nekaj olimpijskih iger in svetovnih prvenstev. Počutje je solidno, malo je še utrujenosti, a smo motivirani, glava je na pravem mestu," je, medtem ko je na svojem telefonu tvital, pošiljal SMS-sporočila in prebiral novice, govoril Jani Brajkovič, ki Božiča uvršča celo med favorite za kolajne. "Po idealnem razpletu lahko pride tudi do kolajne. To je dokazal v zadnjem tednu Toura v dveh sprinterskih etapah. Je dovolj zrel, da je kapetan ekipe, zato bo to njegova dirka. Veliko lahko pomagam do zadnjih štirih kilometrov, v zadnjih dveh pa bo preveč letelo, sploh glede na moj obtolčeni komolec in koleno," pravi Brajkovič, ki ima sloves zelo dobrega in realnega napovedovalca.