Trenutno proti vsem trem županom na sodiščih potekajo kazenski postopki, njihovo početje preiskujejo razni inšpektorati, vsi trije so prav tako pod drobnogledom komisije za preprečevanje korupcije.

Ker tudi v številnih drugih občinah po državi ni veliko bolje, ravno prejšnji mesec je trebanjsko okrajno sodišče zaradi treh kaznivih dejanj pravnomočno na sedem mesecev pogojne zaporne kazni obsodilo župana istoimenske občine Alojzija Kastelica, protikorupcijska komisija že dalj časa opozarja, da je občinska raven pri nas ena izmed najbolj korupcijsko izpostavljenih. Razlogi za to so pomanjkanje učinkovitega političnega nadzora, deloma pomanjkljiva zakonodaja in neetično ravnanje občinskih funkcionarjev.

Za priliv 400 tisočakov izvedel iz medijev

Nasmejanega ljubljanskega župana Zorana Jankovića kot bivšega direktorja Mercatorja preiskujejo zaradi suma zlorabe položaja pri trgovčevih poslih v srbskem Nišu. Župan je zadnja leta tudi pogosto tarča očitkov o vpletenosti v spremembe namembnosti in mešetarjenje z občinskimi zemljišči, ki so pristala v lasti podjetij, povezanih z njegovimi podjetji ali podjetji njegovih sinov.

Precej odmevna je bila tudi afera, ko se je na bančnem računu podjetja KLM Naložbe, katerega lastnika sta poleg Jankovića, ki ima večinski delež, med drugimi tudi podžupan Aleš Čerin in bivša podžupanja Jadranka Dakić, lanskega avgusta znašlo 400.000 evrov denarja stožiškega gradbinca Grep, čeprav gradbinec takrat ni imel denarja niti za poplačilo podizvajalcev. Župan je sprva dejal, da je za priliv izvedel šele iz medijev in da ne ve točno, zakaj je pri transakciji šlo. Kasneje je pojasnil, da je šlo za posojilo.

Kot so povedali na ljubljanskem okrajnem sodišču, je župan Janković trenutno v pritožbenem postopku zaradi prekrška, na okrožnem sodišču pa zoper njega vodijo postopek zaradi kaznivega dejanja.

Kriminalisti na občini redni gostje

Najbolj sveža dogodivščina temperamentnega primorskega župana Borisa Popovića je prodaja prostorov Carpaccio puba, ki jih je od občine začetek tega meseca kupilo podjetje brez denarja, ki ga vodi županova sestra, lastnica pa je županova mama. Ponudba maminega podjetja je tudi edina ustrezala razpisu, so povedali na občini in dodali, da o kakšnem favoriziranju ni govoriti.

Župan Popovič je bil leta 2010 zaradi zlorabe položaja, davčne utaje in ponarejanja listin že pogojno obsojen na kazen enega leta in desetih mesecev zapora. Trenutno mu koprski tožilci zaradi domnevnih napak pri prodaji občinskega premoženja očitajo oškodovanje občinske blagajne v višini 4,5 milijona evrov.

V zadnjih dveh letih so kriminalisti koprske občinske prostore sicer preiskali kar trikrat. Iz okrajnega sodišča v Kopru so sporočili, da zoper župana trenutno vodijo dve kazenski zadevi, na višjem sodišču pa je župan v pritožbenem postopku zaradi kaznivega dejanja. Eno zadevo, v kateri nastopa koprski župan, vodijo tudi koprski kriminalisti.

Župan za dokumentarni film

Najbolj znana afera mariborskega župana Franca Kanglerja je verjetno lanska "afera ptičja hišica", v kateri so ga kriminalisti ovadili zaradi suma sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje. Poleg tega se je župan znašel tudi v središču afere z zemljiščem za pravoslavno cerkev, vpleten pa je bil tudi v sporno zaposlitev mlade strankarske kolegice Astrid Bah na občinskem stanovanjskem skladu, preden je postala podžupanja. Neuradno naj bi prvega moža Maribora policisti sumili kar 15 kaznivih dejanj, nedavno pa je na plan prišla še ovadba zaradi prejemanja podkupnine v obliki umetniškega dela.

V zadnjem času je v javnosti odmeval predvsem Kanglerjev dokumentarni film, v katerem skuha kopo oglja, dela z motorno žago, s prijatelji lovci spije šilce domačega žganja, vmes pa še pove nekaj besed o oglarski tradiciji. Filmček je plačal javni Zavod Evropska prestolnica kulture, povsem naključno pa se je premierno predvajal na Kanglerjev rojstni dan.

Na preiskovalnem oddelku mariborskega okrožnega sodišča so pojasnili, da so zoper župana Kanglerja vložene štiri zahteve za preiskavo, na okrajnem sodišču pa proti njemu vodijo kazenski postopek za kaznivo dejanje sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje.

Pestro tudi "na vasi"

Večkrat pravnomočno obsojeni bivši tržiški župan Pavel Rupar je v času županovanja leta 2005 prek študentskih napotnic iz občine nezakonito odlival denar, vmes pa še kolegu iz občinske uprave na stroške lokalne skupnosti plačal marmornate stopnice za hišo. Občino je tako oškodoval za več kot 50.000 evrov.

Komendski župan Tomaž Drolec je kar na občinski seji lani jeseni svetnikom razložil, da je podkupoval državne uradnike, da bi pospešil denacionalizacijski postopek za občinski projekt Center Komenda. Po neuradnih podatkih naj bi bil zaradi sumov o podkupovanju in sumov ponarejanja listin maja letos tudi ovaden.

Aktualni župan Trebnjega Alojzij Kastelic je leta 2008 pri naročanju storitev za občino pozabil na zakon o javnih naročilih, nato pa so razpisno dokumentacijo na občini spisali kar za nazaj. Kljub izrečeni pogojni zaporni kazni minuli mesec in vedno bolj glasnim pozivom k odstopu Kastelic o tem ne razmišlja, ker mu po zakonu tega ni treba storiti.