Kje dobite največ namigov, katere knjige in publikacije je dobro brati?

Največ namigov za prebiranje kriminalk in fikcije dobim od prijatelja, ki ima največjo knjižnico tovrstnih knjig daleč naokrog, na uporabno literaturo s področja vodenja in menedžmenta in komunikacij pa me opozarja žena. Večino knjig preberem kar na svojem bralniku Kindle ali iPadu.

Katere knjige boste prebirali poleti in zakaj?

Trenutno povezujem knjige o filozofiji s knjigami o menedžmentu in vodenju. Izziv letošnjega poletja bo Nietzschejevo delo Onstran dobrega in zlega. Zelo rad prebiram tudi dobro znanstveno fantastiko ali kriminalke izpod peresa Isaaca Asimova. Ljub mi je tudi Haruki Murakami.

Ali morajo menedžerji brati in se dodatno usposabljati prav poleti?

Ker je poletje čas, ko v poslu vlada zatišje, ga jaz izrabim za dodatno izobraževanje in pridobivanje novih idej. Najraje berem knjige s področja filozofije, menedžmenta in vodenja, komuniciranja in znanstvene fantastike. Zanimiva kombinacija, porečete, ampak meni ta najbolj odgovarja. Skoraj "must-read" za vsakega menedžerja pa so zagotovo svetovne uspešnice s področja menedžmenta in komuniciranja. S področja komunikacij predlagam dve knjigi. Prvo z naslovom Games people play je napisal Eric Barne, druga z naslovom I'm OK, you're OK, pa je izpod peresa Thomasa A. Harrisa.

Kaj naj prebirajo in kako naj se usposabljajo mladi?

Preden se mladi odločijo, kaj bodo počeli v življenju, jim priporočam, da preberejo knjigo Roberta Kiyosakija z naslovom Bogati očka, revni očka. Knjiga na preprost in jedrnat način prikazuje, kako deluje finančni svet. Zelo priročna je tudi knjiga Kariera iz strasti izraelske pisateljice dr. Orenie Yaffe-Yanai. Ta spremlja bralca na potovanju skozi njegove poklicne zaplete in jih poveže s poklicno družinsko zapuščino, njegovo "karierno DNK", ter mu pomaga premagovati strahove, poklicne neuspehe in sanje staršev, napačna prepričanja in pričakovanja.

Mladim, ki razmišljajo o ustanovitvi lastnega podjetja, predlagam knjigo dr. Ichaka Adizesa V iskanju vrhunca. Knjiga je pregled klasičnih faz življenjskega cikla gospodarskih družb in opozarja na običajne in manj običajne težave. Name je naredila močan vtis tudi knjiga Toma Petersa in Roberta H. Watermana Jr. z naslovom In the Search of Excellence.

Več na: www.dnevnik.si/zaposlitve_in_kariera