"Delam 12 ur na dan za 650 evrov. Oprostite za kisle nasmehe," je v različnih jezikih pisalo na letakih, ki so jih prebirali presenečeni turisti. Večina od njih je akcijo sindikalistov sprejela z odobravanjem. "Če ne bomo vsi Slovenci stopili skupaj in se povezali, nas bodo kapitalisti pohodili," je jezno komentiral starejši možakar, medtem ko je skupina Moldavcev, ki je bila z avtobusom na poti v Italijo in se je na avtocestnem postajališču Tepanje ustavila na malici, v polomljeni angleščini povedala, da je povsod enako, seveda tudi pri njih, in da jih je kar strah, kaj bo prinesla prihodnost.

Enourno akcijo je sindikat delavcev gostinstva in turizma (GiT) organiziral zato, da bi javnost in politike opozoril na krizo vrednot, na dejstvo, da najboljši kadri odhajajo čez mejo, kjer so spoštovani, doma pa ostajajo brezposelni, ki nimajo ustreznih znanj, vendar morajo delati, če hočejo preživeti. Kot je dejala sindikalista Mojca Stropnik, ki jo je vodja restavracije v Tepanjah med deljenjem letakov pregnala na parkirišče, je bil namen akcije tudi ta, da se domačim in tujim turistom opravičijo za utrujenost gostinskih in turističnih delavcev, za nepotrebno čakanje, oznojene službene uniforme in kisle nasmehe.

Predsednik sindikata GiT Kristijan Lasbaher je opozoril, da je bila včerajšnja akcija samo začetek in da bodo zadevo zaostrovali, če odgovorni ne bodo pripravljeni na pogovor. "Treba je imeti čut za človeka. Delavci imajo pravico do počitka. Nihče jih ne sme siliti, da delajo do onemoglosti. Pojdite si pogledat kuharje v nekatere hotele, kjer jim niti klime ne privoščijo. Zunaj je vroče, v kuhinji pa je neznosno. Lastniki bi morali začeti razmišljati, kakšen kader imajo na vodilnih položajih."

Lasbaher je napovedal, da se bodo jeseni povezali sindikati vseh dejavnosti, da bodo začeli delavce sistematično seznanjati z njihovimi pravicami ter da bo zelo hitro prišla zima, z njo pa božični in novoletni prazniki, ko imajo gostinci največ dela. "Če jim bo vseeno in se ne bodo hoteli pogovarjati za okroglo mizo, bo tudi nam postalo vseeno," je dejal in na naše vprašanje, ali s tem napoveduje tudi stavke in demonstracije, previdno odgovoril: "Ne podpiram stavk in demonstracij. Vedno sem in bom poudarjal, da morajo zaposleni delati. Toda če bo treba, bomo šli tudi v to smer."

Sindikalisti razumejo, da si natakarji, kuharji, sobarice in ostali iz njihove dejavnosti ne upajo na glas govoriti o svojih težavah, ker se bojijo, da bodo izgubili službo. To je bil tudi glavni vzrok, da jih včeraj niso povabili, da bi skupaj z njimi delili letake.

Zaposleni v restavraciji so jim bili zagotovo hvaležni. Akcijo so od daleč radovedno opazovali in samo iz njihovega pogleda se je dalo razbrati, da mislijo isto, kar sindikalisti govorijo.