V približno tisoč strani obsežni biografiji, ki bo v prevodu Janka Lozarja izšla pri Cankarjevi založbi, Kershaw popisuje Hitlerjevo življenje od otroških let do razvoja v agitatorja in führerja na čelu tretjega rajha ter dokončnega poraza in samomora, so sporočili iz Mladinske knjige.

V delu so navedena srhljiva dejstva, temelječa na verodostojnih podatkih iz dnevnikov najožjih spremljevalcev na Hitlerjevi poti od otroštva do smrti. Knjiga prinaša tudi osupljive vojaške podatke. Po mnenju mednarodnih kritikov gre za najboljšo biografijo o Hitlerju doslej.

Zgodovinar Jože Pirjevec je v oceni knjige med drugim zapisal, da pri branju biografije, ki jo je Kershaw posvetil Hitlerju, preseneča predvsem, s kakšno lahkoto se je führer povzpel na oblast, kako navdušeno so mu ploskale široke množice in kako pogosto so ljudje na odgovornih položajih sprejemali in izvajali usodne, zločinske odločitve v prepričanju, da pravilno tolmačijo njegovo misel.

"In res so jo," meni Pirjevec, ki se sprašuje, kako je mogoče, "da je nemški narod, eden najbolj pismenih v Evropi, sprejel za svojega voditelja neuspešnega avstrijskega slikarja razglednic, ki ni znal pridigati drugega kot sovraštvo do Judov in Slovanov ter v svojih patoloških vizijah obljubljal, da bo obnovil veličino srednjeveškega rajha".

Kershaw v svojem monumentalnem delu podrobno opisuje obdobje Hitlerjevega zorenja in njegov vzpon v 20. in 30. letih minulega stoletja. "Prepričljivo niza tisto verigo notranje in zunanjepolitičnih uspehov, ki so ga prepričali, da je nezmotljiv in mu dali priložnost, da pahne nemški narod v zločin, sramoto in pogubo," piše Pirjevec.