Na že tradicionalnem sprejemu delegacije Ruske pravoslavne cerkve pri nadškofu sta se sogovornika v pogovoru dotaknila položaja Pravoslavne cerkve v Rusiji, nadškof pa jim je predstavil versko in pastoralno dogajanje v Sloveniji, so sporočili iz Slovenske škofovske konference.

Nadškof Stres in škof Sava sta spregovorila o pomembni kulturni identiteti slovanskih narodov, ki izhaja iz krščanske tradicije, ter se dotaknila tudi vprašanja ekumenskega dialoga med Katoliško in Pravoslavno cerkvijo.

Na spominski slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem vsako leto obeležujejo spomin na ruske vojne ujetnike, ki so pred 96 leti izgubili življenje pri gradnji tamkajšnje ceste, dogodek pa je obenem tudi priložnost za krepitev vezi med obema narodoma in obema Cerkvama, so še zapisali na spletni strani Slovenske škofovske konference.

Podpredsednik ruske dume in Virant o dobrem sodelovanju

Predsednik državnega zbora Gregor Virant je danes sprejel podpredsednika spodnjega doma ruskega parlamenta, dume, Sergeja Železnjaka, ki se bo v nedeljo udeležil slovesnosti ob obletnici Ruske kapelice pod Vršičem. Kot so sporočili iz DZ, sta se strinjala, da so odnosi med Slovenijo in Rusijo intenzivni in odlični na vseh področjih.

Železnjak je stike med državama označil za vzorčen primer sodelovanja v mednarodni skupnosti in poudaril, da je v sodobnem svetu globalnih problemov, ki jih ne more razrešiti ena sama država, tovrstno sodelovanje bistvenega pomena.

Virant je izpostavil, da Sloveniji veliko pomeni prijateljstvo in strateško partnerstvo s tako močno državo, ter da ga veseli, da Slovenijo tudi Rusija vidi kot most med državami Zahodnega Balkana in EU, ki jih Slovenija podpira pri približevanju evroatlantskim povezavam.

Izrazil je še veselje, da med gospodarstveniki obeh držav vlada velik interes za sodelovanje, ki se je odrazil tudi na nedavni rusko-slovenski poslovni konferenci in pri projektu Južni tok. Predsednik DZ je optimističen glede nadaljnjega gospodarskega sodelovanja med državama, izpostavil pa je tudi odprtost Slovenije za ruske investicije, so sporočili iz DZ.

Sogovornika sta še izrazila zadovoljstvo, da se dobri odnosi med parlamentoma vsako leto utrjujejo tudi na julijski spominski slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem, ki se je bo to nedeljo udeležil tudi podpredsednik DZ Jakob Presečnik.

Železnjak pa je Virantu ob bližajoči se stoti obletnici prve svetovne vojne predstavil željo Rusije po postavitvi obeležja vsem padlim ruskim vojakom na slovenskih tleh in za nadaljnje dobro sodelovanje na kulturnem področju, predvsem v okviru Ruskega centra znanosti in kulture.

S slovesnostjo ob Ruski kapelici se predstavniki Slovenije in Rusije vsako leto konec julija spomnijo več sto umrlih ruskih vojakov, ujetnikov v prvi svetovni vojni, ki jih je leta 1916 pri gradnji ceste čez prelaz zasul snežni plaz. Letošnje, 20. tradicionalne slovesnosti, se bodo udeležili številni visoki predstavniki Slovenije in Rusije, zbrane pa bosta nagovorila premier Janez Janša in podpredsednik zgornjega doma ruskega parlamenta Jurij Vorobjov.