Predsednik DZ Gregor Virant je danes povedal, da je bilo po podatkih ministrstva za notranje zadeve za pobudo za zahtevo za razpis referenduma o zakonu o državnem poroštvu za posojilo za gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) zbranih 2151 podpisov, za veljavnost pobude pa bi jih moralo biti 2500. Prvopodpisani Vili Kovačič je še včeraj zagotavljal, da imajo podpisov dovolj.

"Imeli smo blizu 3000 podpisov, kako je lahko nastal ta manko?"

"Pobuda torej ni veljavna, zakon pa gre v objavo. Zakon sem že podpisal in ga poslal v urad predsednika republike. Razglašen bo, objavljen v uradnem listu in bo začel veljati," je na današnji izjavi za javnost povedal Virant. Na vprašanje glede preverjanja, ali so se podpisi res zbirali še pred začetkom veljavnosti zakona, je dejal, da "tega ne bo preverjali nihče". "Osnovni pogoj namreč ni izpolnjen, saj podpisov ni dovolj," je dejal. Poudaril pa je, da je "zelo težko ali praktično nemogoče preveriti, kdaj je nek podpis dan".

Kovačič je po tem sporočil, da od predsednika DZ zahteva, da zagotovi verodostojnost izločanja podpisov. "Imeli smo blizu 3000 podpisov, kako je lahko nastal ta manko?" se sprašuje in od Viranta zahteva, da jim zagotovi dostop do izločenih podpisov in fotokopije izločenih podpisov, skupno število podpisov ter fotokopije oz. dostop do celotnega gradiva.

Kovačič poziva Türka, naj zakona ne podpiše

"Postopek ni končan, zakon o poroštvu še ne more v proceduro in v podpis predsedniku države. Pozivam predsednika države, da zakona ne podpiše, dokler se ne razjasni, ali so izpolnjeni vsi pogoji za to. Sumimo, da je prišlo do nekorektnega izločanja podpisov," je zapisal Kovačič.

Tudi stopnja verodostojnosti podpisov pod takšnimi pobudami je "vedno nekoliko nižja", pravi Virant. Glede na to je kot "zanimivo idejo" omenil, da bi v zakonu o referendumu in o ljudski iniciativi določili, da se že pri pobudi podpisi zbirajo na bolj verodostojen način - tako da so overjeni pri upravni enoti. Kovačič pa meni, da je v Sloveniji ključni problem verodostojnost, zato bodo zahtevali njeno ugotavljanje na podlagi dejstev. Prepričan je, da projekta Teš 6 sploh ne bi bilo, če bi v Sloveniji obstajal nadzor državnih institucij. Napoveduje, da bodo uporabili vse, predvsem pravne postopke.

Pobudniki zahtevajo pisno obvestilo o rezultatu preverjanja podpisov in o odločitvi, da niso izpolnjeni pogoji za referendum. Na podlagi pisnega obvestila in pregleda gradiva se bodo odločili o pritožbi.

Pobudniki še menijo, da med podpisanimi obrazci, ki so bili predani v DZ, ni nobenega podpisa "na zalogo". "To se da preveriti, saj je bil v predčasni podpis poslan drugačen obrazec od končno veljavnega. Če je kak tak primer, se ga da takoj izločiti. Sicer pa to nima zveze z rezultatom izločanja podpisov," še pravi Kovačič.

Zagotovljena visoka stopnja saooskrbe z električno energijo

"S tem je zagotovljena nadaljnja visoka stopnja samooskrbe z električno energijo," so danes povedali v Termoelektrarni Šoštanj (Teš).

Prejšnji teden sprejeti zakon o državnem poroštvu za 440 milijonov evrov posojila pri Evropske investicijski banki za gradnjo projekta Teš 6 omogoča državno poroštvo za najetje posojila za projekt, a vsebuje pogoje, ki jih mora Teš pred tem izpolniti.

Med drugim se cena projekta ne sme zvišati s sedanjih 1,3 milijarde evrov, Teš pa bo tudi moral pripraviti recenziran noveliran investicijski program, ki ga bodo morali potrditi neodvisen recenzent ter nadzorniki Teša in Holdinga Slovenske elektrarne.