Zaenkrat ni znakov, da bi se brezposelnost v tej državi v bližnji prihodnosti znižala. Stopnja brezposelnosti je najvišja med 17 državami z evrom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Stopnja brezposelnosti med mlajšimi od 25 let je v drugem trimesečju dosegla 53 odstotkov.

V drugem četrtletju je bilo 1,7 milijona gospodinjstev, katerih člani so bili vsi brezposelni. To je 9300 gospodinjstev več kot v predhodnem četrtletju.

Španski bančni sektor poka po šivih, država pa bo za pomoč pri dokapitalizaciji in sanaciji bančnega sistema prejela tudi pomoč območja evra.

Pritisk na Španijo se je v zadnjem tednu močno okrepil, zahtevana donosnost na državne obveznice pa se je na sekundarnem trgu povzpela močno nad mejo sedmih odstotkov, nad katero naj bi bilo zadolževanje dolgoročno nevzdržno.

A je v četrtek pritisk po nagovoru predsednika Evropske centralne banke (ECB) Maria Draghija nekoliko popustil. Prvi mož ECB je namreč zagotovil, da bodo storili vse za ohranitev evra in ocenil, da bo to zadostovalo.

Draghi je ob tem pohvalil reformna prizadevanja ranljivih članic območja evra, kot so Španija, Italija in Portugalska.

Španska centralna banka je v ponedeljek podala prvo oceno o gospodarski aktivnosti v drugem četrtletju - po pričakovanjih naj bi se gospodarstvo skrčilo za 0,4 odstotka, potem ko se je bruto domači proizvod v prvem četrtletju zvišal za 0,3 odstotka.