Smo v času, ko slovenska država skrbi, da ima sleherni javni uslužbenec nižjo plačo, da so napredovanja v višje plačilne razrede zamrznjena, da so dnevnice tudi nejavnih uslužbencev takšne, da je treba iti na terenu večkrat lačen spat, če ne želiš družine prikrajšati za dopust. Slovenski športniki bodo v naslednjih dobrih dveh tednih morda tisti, ki bodo z uspehi poskrbeli, da bodo misli vsaj za kakšno uro odpotovale drugam, daleč stran od vsakodnevnih skrbi. In se športna javnost ne bo obremenjevala, ali je vsemogočni Drago Balent morda že postal minister za šport in imel hkrati še kakšno postransko funkcijo. Da je pomen dviga slovenske zastave za državo pomemben, je želel s prihodom pokazati predsednik Slovenije Danilo Türk. Toda najpomembnejšemu Slovencu so se stvari zapletle v Benetkah, kjer je letalo uro in pol zamujalo z vzletom, tako da je pristal v Londonu le nekaj minut pred dvigom zastave, zato je žal zamudil lepo slovesnost.

Svoj prihod je včeraj odpovedal minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk, ker se je zadržal na vladni seji o proračunu za leti 2013 in 2014. Ne bo pa Turk manjkal na današnji otvoritvi olimpijskih iger, ko naj bi londonsko vreme pokazalo zobe, trmarilo pa bo še nekaj naslednjih dni. Jutri minister ne bo žejen, saj bo zvečer nagovoril udeležence odprtja Team Slovenia London Laško Pub, lokala, ki bo opremljen v slovenske barve in je v času varčevanja slovenske države odgovor na propadli projekt slovenske hiše. V Foundry pubu v Camden Townu naj bi se v času olimpijskih iger družili Slovenci, urad za komunikacije vlade Republike Slovenije pa je včeraj novinarjem in urednikom poslal vabilo, naj na pivo povabimo tudi druge mednarodne novinarske kolege.

Napovedana slovesnost predsednika države ni čakala. Slovenija se je znašla v včerajšnji družbi slovesnega dviga zastave v središču olimpijske vasi z Bosno in Hercegovino, Tunizijo, Gruzijo in Džibutija. "Dragi športniki, kar koli si želite, boste od nas tudi dobili. Mi smo tu za vas. Vi ste junaki, vi ste ponos," je športnike iz petih držav ogovoril lord Tony Hall, podžupan olimpijske vasi. Slovenskih športnikov, trenerjev in funkcionarjev se je na dvigu zastave zbralo zelo veliko, častni predstavnik ob Hallu ob poslušanju Zdravljice pa je bil vodja slovenske delegacije Bogdan Gabrovec.

"Bili smo priča ceremoniji. V olimpijsko vas, ki funkcionira kot mesto, je prišlo včeraj uradno pet novih držav izmed 204. Zato je ceremonija precej masovna. Športniki se pred olimpijskimi nastopi udeležujejo takšnih dogodkov, ki na vse nas vplivajo sproščujoče. Vse skupaj sodi v dvigovanje olimpijske atmosfere, ki mora biti na visokem nivoju," je pojasnil Janez Kocijančič, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije.