Timošenkova in Vlasenko sta premiera seznanila s sodnimi postopki in političnimi pritiski ukrajinskih oblasti na nekdanjo predsednico ukrajinske vlade.

Janša se je v pogovoru pridružil pozivom mednarodne skupnosti ter še posebej Evropskega parlamenta in številnih evropskih voditeljev, ki so uradni Kijev pozvali k spoštovanju človekovih pravic, zagotovitvi osnovnih političnih svoboščin, enakopravnih možnosti sodelovanja opozicije v političnem procesu ter proti zlorabi sodstva za onemogočanje političnih tekmecev, so sporočili iz premierovega kabineta.

Julijo Timošenko so oktobra lani obsodili na sedem let zapora, ker naj bi zlorabila pooblastila pri dogovarjanju z Rusijo o ceni zemeljskega plina leta 2009, ko je zasedala premierski položaj. Zaradi obsodbe je bil Kijev tarča številnih kritik, med drugim iz Bruslja, kjer so opozorili, da je bil proces zoper nekdanjo premierko politično motiviran.

Ob tem proti nekdanji premierki poteka še en proces, in sicer zaradi utaje davkov in poneverbe v času, ko je v 90. letih minulega stoletja vodila državno elektrodistribucijsko podjetje. Če jo bodo v tem procesu spoznali za krivo, ji grozi dodatnih 12 let zapora.

Timošenkova je trenutno v bolnišnici, kamor so jo iz zapora v Harkovu premestili šele na pritisk mednarodne javnosti in po obisku nemških zdravnikov.