Družba je zelo dolgo kot edino možnost odnosa med žensko in moškim izpostavljala zgolj intimno zvezo, saj prek nje nastajajo otroci, nadaljuje pa se tudi krog življenja. Prijateljstva dveh oseb različnega spola pa so bodisi ignorirali ali trivializirali. Za obnašanje znotraj intimne zveze obstajajo pravila (spogledovanje, zmenki, poroka, otroci), kakor tudi za prijateljstva znotraj istega spola, v zgodovini pa je bilo tako malo znanih predstavnikov platonskega odnosa med moškim in žensko, da je določena splošna družbena pravila zanje težko izpostaviti.

Del krivde tudi na strani medijev

Za del zmedenosti na tem področju so zagotovo krivi tudi mediji. Zgoraj omenjeni film je naredil veliko škode na področju moško-ženskih prijateljstev, saj so bili oboževalci filma, ko so stopili iz kinodvorane prepričani, da zaradi seksa, ki je vedno v napoto, moški in ženska nikoli ne moreta biti zares samo prijatelja.

"Film je potencial za te vrste prijateljstva takrat pomaknil za 25 let nazaj v preteklost," je prepričan Michael Monsour, profesor komunikacij na koloradski univerzi in avtor knjige "Moški in ženske kot prijatelji". Tudi televizija ni bila v pomoč. "Vsakič, ko na televiziji vidimo moško-žensko prijateljstvo, se sčasoma razvije v romanco," je dodal. Le spomnite se na Rossa in Rachel ali pa Chandlerja in Monico iz Prijateljev. Takšne kulturne podobe težko presežemo, zato tudi ni presenetljivo, da venomer pričakujemo, da bosta moški in ženska ljubimca, ne pa "le" prijatelja.

Moški do prijateljic čutijo večjo privlačnost kot one do njih

V sklopu raziskave strokovnjakov z univerze Wisconsin-Eau Claire so prišli do zaključka, da je želja moškega po prijateljstvu z nasprotnim spolom povečini pogojena s spolno privlačnostjo, in to ne glede na to, ali sta osebi samski ali v zvezi. Pri ženskah je drugače – te imajo odnose z moškimi prijatelji za platonske, "nekaj več" pa je možno le, če se njihova že obstoječa intimna zveza znajde v krizi.

Pri raziskavi je sodelovalo 88 mladih moško-ženskih parov prijateljev, ki so morali oceniti medosebno stopnjo privlačnosti. Moški so, pričakovano, v večini primerov izpostavili veliko večjo željo po "naslednjem koraku" v prijateljski zvezi, prijateljice so jim bile veliko bolj privlačne kot oni njim. Veliko jih je tudi menilo, da so prijateljicam romantično zanimivi, kar se je v večini primerov izkazalo za napačno predpostavko. Ženske so na drugi strani pokazale nižjo stopnjo privlačnosti do prijateljev, tako do samskih kot do tistih v zvezi.

"Seksualno oportunistično obnašanje" moškega

Vodja raziskave, dr. April Bleske-Rechek, je pojasnila, da lahko obnašanje moškega razložimo kot "bolj seksualno oportunistično", saj se soočajo s tem, da so "genetsko zavrnjeni, če ne izkoristijo možnosti reprodukcije, ko je ta ponujena".

Verjetno najbolj zanimivo dognanje raziskave je bilo, kako lahko prijatelj nasprotnega spola predstavlja tveganje za že obstoječo zvezo. Tisti, ki so svoje platonske prijatelje smatrali kot bolj privlačne, so bili namreč manj zadovoljni v svojih romantičnih, intimnih zvezah.

(Foto: Daylife)

V drugi raziskavi je sodelovalo 140 prijateljev srednjih let, pri katerih pa so bili rezultati popolnoma drugačni kot pri mlajših prijateljih. Čeprav so bili vsi poročeni, je bila stopnja privlačnosti enaka na obeh straneh. Razlika pa je bila ta, da so starejše moške prijateljice privlačile veliko manj kot se je izkazalo pri mlajših kolegih.

Moški z Marsa, ženske z Venere ...

Rezultate so strokovnjaki objavili v zborniku družbenih in osebnih odnosov (v izvirniku Journal of Social and Personal Relationships). Strokovnjakov rezultati niso presenetili, za takšno stanje pa naj bi bila odgovorna evolucija in pa razlike med moškim in ženskam spolom (le spomnite se – moški so z Marsa, ženske pa z Venere).

In čeprav mnogi menijo, da zaradi (vedno obstoječe, vsaj enostranske) spolne privlačnosti med moškim in žensko prijateljstvo med njima ni možno, pa obstajajo mnogi strokovnjaki, ki so prepričani ravno nasprotno. "To je prepričanje, ki izhaja iz nekega drugega obdobja, v katerem so ženske čepele doma, moški pa so delali, edini vzrok, zaradi katerega so se lahko srečevali, pa so bila romantična druženja," je v preteklosti že večkrat pojasnila newyorška psihologinja Linda Sapadin. "Sedaj pa se družijo med seboj, imajo iste športne aktivnosti in podobne interese."