Znanstveniki so preučevali pleme Hadza, katerega pripadniki so še vedno lovci-nabiralci. Izkazalo se je, da je količina kalorij, ki jih potrebujemo, pravzaprav fiksna človeška karakteristika. Po tem bi lahko sklepali, da je vse več ljudi zahodnega sveta predebelih zato, ker preveč pojedo in ne zaradi neaktivnosti.

Strokovnjaki napovedujejo, da bo do leta 2015 predebelih kar deset odstotkov človeškega prebivalstva. Vsak tretji človek na svetu bo imel prekomerno težo, kažejo podatki Svetovne zdravstvene organizacije.

Za to epidemijo odvečnih kilogramov in debelosti je po prepričanju znanstvenikov kriv predvsem zahodnjaški način življenja. V to je sicer vključenih več dejavnikov. Velik krivec za to je predelana hrana z velikimi količinami sladkorja in maščob, "sedeči" način življenja, ko namesto nas večino dela opravijo prevozna sredstva in naprave.

Pleme Hadza presenetilo znanstvenike

Študija, objavljena v publikaciji PloS ONE, je preučevala porabo energije tanzanijskega plemena Hadza. Ti še vedno živijo kot lovci-nabiralci, zato predstavljajo model prazgodovinskega načina življenja. V plemenu je okoli tisoč ljudi, ki za preživetje lovijo živali in nabirajo jagodičje, koreninice in sadje.

Pri tem si pomagajo s tradicionalnimi orodji kot so loki in majhne sekire. Ekipa znanstvenikov iz ZDA, Tanzanije in Velike Britanije je merila porabo energije pri 30 moških in ženskah iz plemena, starih med 18 in 75 let. Odkrili so, da so ravni fizične aktivnosti pri njih veliko večje, vendar pa pri njihovem metabolizmu ni večjih razlik v primerjavi s povprečjem pri zahodnjakih.

"Poraba energije ni odraz načina življenja"

Herman Pontzer z oddelka za antropologijo na newyorškem vseučilišču Hunter je razložil, da so vsi pričakovali, da bodo člani plemena dnevno porabili več sto kalorij več kot pa odrasli v ZDA in Evropi. Podatek je vse presenetil in razkril kompleksnost porabe energije.

So pa znanstveniki poudarili, da je fizična vadba v vsakem primeru pomembna za ohranjanje zdravja. "To je zame velik dokaz, da zahodnjaki postajamo debeli zaradi prevelikega vnosa hrane, ne pa zaradi pomanjkanja vadbe," je povedal Pontzer. "Dnevno porabo energije je verjetno oblikovala evolucija. Skupna je vsem ljudem in ni le enostaven odraz naših različnih načinov življenja."