Katherine Jackson je v skladu z oporoko leta 2009 umrlega Michaela Jacksona, ki jo je napisal že leta 2002, dobila skrbništvo nad njegovimi tremi otroki (Paris, Princem in Blanket).

Njen nečak Trent je v nedeljo policiji prijavil, da je Katherine Jackson izginila neznano kam, nakar se je oglasila iz Arizone, kjer je bila na počitnicah. Vnuki so bili medtem v njeni hiši v predmestju Los Angelesa Calabasas in z babico niso govorili vse od 15. julija.

Katherine Jackson je v sredo povedala, da je bila v toplicah in pri sebi ni imela telefona, vendar se zdaj vrača domov. Sodnik Mitchell Beckloff je pred tem v sredo uslišal prošnjo sina Tita Jacksona in mu podelil začasno skrbništvo nad nečakinjo in nečakoma.

T.J. Jackson je sodniku povedal, da je govoril z babico in mu je zvenela precej čudno, zato bi rad skrbništvo. Sodnik ga je uslišal, vendar pripomnil, da gre le za začasen ukrep in bo babica skrbništvo dobila nazaj. T.J. Jackson je sicer že tako ali tako skrbel za otroke v času babičine odsotnosti.

Medtem ko je ni bilo, pa so drugi otroci - Janet, Jermaine in Randy Jackson - prišli v hišo v Calabasasu in zasliševali vnuke glede babice. Randy Jackson sodno spodbija veljavnost oporoke iz leta 2002.

Starejša vnuka, 14-letna Paris in 15-letni Prince, sta se z imenovanjem začasnega skrbnika strinjala, desetletnega Blanketa pa niso vprašali za mnenje.

Sodnik je prav tako ukazal, da je treba obvestiti tudi druga dva možna skrbnika. To sta Dianna Ross, ki jo je Michael Jackson v oporoki navedel kot skrbnico, če 82-letna Katherine te naloge ne bi mogla opravljati, ter mater Paris in Princea Debbie Rowe.