Žrtve krize in začasnih oblik dela so, kot je pokazala nedavna raziskava enega od italijanskih raziskovalnih centrov, v veliki večini mladi z nizko izobrazbo - takšnih z univerzitetno izobrazbo je med prekernimi delavci "le" 15 odstotkov. Nekateri zaposleni v Perugini, še posebno tisti, ki jih je pokojninska reforma od upokojitve oddaljila za pet ali celo deset let, njihovi otroci pa nimajo dela, ponudbo Nestleja zato vidijo kot rešitev. Pri 55 letih bi jim ustrezalo, če bi namesto 40 ur na teden delali 30 ur in otrokom omogočiti vstop v delovni proces.

V sindikalnih vrstah opozarjajo, da ponudba ni tako okusna, kot je videti na prvi pogled. Nestle otrokom delavcev ni obljubil zaposlitev za nedoločen čas, se pa bodo oboji morali zadovoljiti z vsaj med 20 in 30 odstotki nižjo plačo in posledica tega bodo tudi nižji prispevki za pokojnino. Namesto enega zaposlenega za nedoločen čas bosta dva zaposlena za skrajšani delovni čas, namesto enega reveža bosta dva. Za medgeneracijskim paktom Nestleja se skriva poskus degradacije delavskih pravic, so prepričani v sindikatu Flai-Cgil, ki je za četrtek pred vhodom v tovarno v San Sistu sklical dvourno stavko.

Nestle naj bi skušal na tak način rešiti težave s staranjem zaposlenih, ki ga prinaša pokojninska reforma, in hkratno padanje produktivnosti. Ne gre za nikakršen trik, pravijo in napovedujejo, da nameravajo proizvodnjo povečati in ne zmanjšati, nikakor pa ne bodo odpuščali. Delovni teden naj bi, da bi se izognili izrednim oblikam dela, organizirali šest dni na teden. Sindikati so ponudbo v celoti zavrnili, a nekateri delavci, kot poročajo italijanski mediji, v ponudbi vendarle vidijo ugodno rešitev zase in svoje brezposelne otroke. "Moj sin ima 29 let in ne najde zaposlitve. Najprej je delal v klicnem centru, potem raznašal pošto, na dan je zaslužil 20 evrov, če je bil dober dan. S ponudbo Nestleja bi jaz res imel nižjo plačo, a moj sin končno službo. Čeprav bi imel nizko plačo, bi imel plačane prispevke," je za časnik La Repubblica dejal eden od delavcev v Perugini.